PikiTalkissa teemoina rakkauden löytämisen vaikeus, hyvä arki, naiseus ja empatia politiikassa

Syyskuussa käynnistyy Oulun teatterin ja Oulun kaupungin viestinnän yhteisen PikiTalkin neljäs kausi. Teemoina perjantain alkuilloissa ovat jälleen elämän isot kysymykset – rakkauden löytymisen hankaluus Tinder-ajassa, hyvä arki ja mistä se on rakennettu, naiseus ja ylisukupolviset taakat sekä empatia politiikassa.  

”Tässä turvattomuuden ajassa tarvitsemme terävää puhetta tavallisesta elämästä, välittämisestä ja rakkaudesta. PikiTalk on syksyn turvasatama, kun kaduilla tuulee”, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi toteaa. 

Syksyn tarinat eivät jätä kylmäksi 

PikiTalkit alkavat 6.9. edellisvuoden tapaan rakkausteemalla, joka kumpuaa Oulun teatterin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -produktiosta. Tällä kertaa näkökulmana on rakkauden löytymisen hankaluus Tinder-ajassa ja parisuhteen pysyvyys. Mitä parisuhteessa odotetaan toiselta osapuolelta ja mitä ollaan valmiita itse antamaan? Illassa pohditaan, miten ympäröivät käsitykset parisuhteesta vaikuttavat rakkaus- ja parisuhdekäsitykseen ja siten rakkauden löytymiseen. Keskustelemassa ovat tutkija Anne Holappa, Ensitreffit alttarilla –sarjasta tuttu Aleksi Keränen ja Tinderiä käyttänyt Anne Roth

Lokakuun PikiTalkin teemoina 4.10. ovat vaatimattoman elämän kauneus, arkikauneus ja se mistä hyvä arki on rakennettu. Miltä arki 2020-luvulla näyttää ja mitä arjelta halutaan? Rakentuuko onnellinen arki kurinalaisesta elämästä vai nautinnoista? Keskustelemassa Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka, Anarkistimarttojen puheenjohtaja Tiina Routavaara, kirjailija Jenni Räinä ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho. Illassa nähdään otteita Varjoja paratiisissa –produktiosta, joka perustuu Aki Kaurismäen samannimiseen elokuvaan. Lokakuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu –festivaalia. 

Syksyn kolmannessa PikiTalkissa 1. marraskuuta keskustellaan naiseudesta: mitä nainen saa olla ja mikä on sallittua naisille. Keskusteluteemat nousevat Hanna Brotheruksen romaaniin perustuvasta Ainoa kotini -produktiosta. Illassa keskustellaan ylisukupolvisista taakoista ja siitä, miten ne vaikuttavat meihin ja siihen, millaisiksi naiset kasvavat. Keskustelemassa toimittaja Minna Akimo, kirjailija Hanna Brotherus, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja kansanedustaja Tytti Tuppurainen.   

Joulukuussa teemana on 5.12. poliitikon moraali. PikiTalk kysyy, sopiiko empatia politiikkaan ja miten poliitikko nukkuu yönsä vaikeina aikoina. Mitä empatia edes on ja miten se näkyy yhteiskunnassa? Teemat nousevat Saiturin joulu –produktiosta, joka on Charles Dickensin klassikkotarina kitupiikistä liikemiehestä. Keskustelemassa ohjaaja Heta Haanperä, Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo J. Husso, kansanedustaja Jessi Jokelainen ja empatiatutkija Sami Keto.  

”Illat käsittelevät jälleen elämän suuria kysymyksiä, jotka kumpuavat teatterin näytelmien sisällöistä. Saamme syksyllä vieraaksemme mielenkiintoisa keskustelijoita, joiden elämänmakuiset tarinat eivät varmasti jätä kylmäksi – silmäkulmia tai sydäntä!”, Anu-Maarit Moilanen kuvailee. 

PikiTalkeissa syksyllä 2024 juontajina toimivat Mikko Salmi, Lauri Ahtinen ja Anu-Maarit Moilanen.

Uusi kasvo juontajaksi 

PikiTalkeissa on luvassa edellisten syksyjen tapaan monipuolista keskustelua, pätkiä teatteriesityksistä ja yleisön osallistumista. Uutuutena on uusi kasvo juontajaporukassa.

Sarjakuvataitelija Lauri Ahtinen on yksi ensi syksyn juontajista Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilasen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmen rinnalla. 

”PikiTalk uudistuu hieman joka kausi ja tulevana syksynä kahtena iltana juontoparinani toimii Lauri Ahtinen. Lauri on aiemmin kuvannut omaa arkeaan sarjakuvaromaaneissaan ja on kiinnostavaa päästä vaihtamaan näkökulmia elämästä hänen kanssaan lavalla”, Moilanen sanoo. 

”Kiva olla mukana näinkin hienossa ja laadukkaassa taidekeskusteluformaatissa”, Lauri Ahtinen iloitsee. 

Syksyn 2024 PikiTalkit

Pe 6.9. klo 16, Pikisali  
Miksi kukaan ei kelpaa minulle? – Punaisten ruusujen ilta  

PikiTalkin kauden avausteemana on rakkauden löytymisen hankaluus Tinder-ajassa ja parisuhteen pysyvyys. Mitä parisuhteessa odotetaan toiselta osapuolelta ja mitä ollaan valmiita itse antamaan? Illassa pohditaan, miten ympäröivät käsitykset parisuhteesta vaikuttavat rakkaus- ja parisuhdekäsitykseen ja siten rakkauden löytymiseen. Entä onko arkirealismi liian ankeaa parisuhteelle?  

Toisaalta nykyään osataan paremmin tiedostaa, mitä parisuhteelta halutaan. Vai olemmeko jo liian nirsoja ja tiedostavia? Illan teemat kumpuavat Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan –produktiosta, josta nähdään myös otteita.  

Keskustelemassa tutkija Anne Holappa, Ensitreffit alttarilla –sarjasta tuttu Aleksi Keränen ja Tinderiä käyttänyt Anne Roth. Illan musiikista vastaa dj NiceRice.  

Pe 4.10. klo 16, Pikisali 
Arki best! Onko juurileipä 2020-luvun arjen ruskeakastike?  

Lokakuun PikiTalkin teemoina ovat vaatimattoman elämän kauneus, arkikauneus ja se mistä hyvä arki on rakennettu. Miltä arki 2020-luvulla näyttää ja mitä arjelta halutaan? Rakentuuko onnellinen arki kurinalaisesta elämästä vai nautinnoista? Illan aikana keskustellaan siitä, mikä on arjen suola ja ovatko hyvän arjen ainekset muutoksessa. Entä miten mukava pieni arki suhteutuu somessa näytettävään arkeen?  

Illassa nähdään otteita Varjoja paratiisissa –produktiosta, joka perustuu Aki Kaurismäen samannimiseen elokuvaan. Lokakuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu -festivaalia. 

Keskustelemassa Oulun kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka, Anarkistimarttojen puheenjohtaja Tiina Routavaara, kirjailija Jenni Räinä ja juoksuvalmentaja Janne Ukonmaanaho. Illan musiikista vastaa dj Antti K. 

Pe 1.11. klo 16, Pikisali  
Naiselle sallittu – Onko nainen aina liikaa tai liian vähän?  

Marraskuun PikiTalkissa keskustellaan naiseudesta: mitä nainen saa olla ja mikä on sallittua naisille. Keskusteluteemat nousevat Hanna Brotheruksen romaaniin perustuvasta Ainoa kotini -produktiosta. Illassa keskustellaan ylisukupolvisista taakoista ja siitä, miten ne vaikuttavat meihin ja siihen, millaisiksi naiset kasvavat. Puhutaan myös syömishäiriöistä, omakuvasta ja henkisestä kylmyydestä kasvatuksessa.   

Illassa nähdään otteita Ainoa kotini –produktiosta. Keskustelemassa toimittaja Minna Akimo, kirjailija Hanna Brotherus, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Illan musiikista vastaa dj Somepoe. 

To 5.12. klo 16, Pikisali  
Poliitikon moraali – Sopiiko empatia politiikkaan?  

Syksyn PikiTalkit päättää keskustelu poliitikon moraalista. PikiTalk kysyy, sopiiko empatia politiikkaan ja miten poliitikko nukkuu yönsä vaikeina aikoina. Mitä empatia edes on ja miten se näkyy yhteiskunnassa? Viime vuosina leikkaamisen eetos on kasvanut taloustaantuman johdosta, mutta onko leikkaamiskohteet aina kuitenkin arvovalinta?  

Illan teemat nousevat Saiturin joulu –produktiosta, joka on Charles Dickensin klassikkotarina kitupiikistä liikemiehestä ja josta nähdään PikiTalkissa otteita.  

Keskustelemassa ovat ohjaaja Heta Haanperä, Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo J. Husso, kansanedustaja Jessi Jokelainen ja empatiatutkija Sami Keto. Illan musiikista vastaa dj Malsson. 

PikiTalkit käynnistyvät kello 16 vaihtuvan dj:n musiikilla ja Pikisalin baarin after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17. PikiTalkeihin on vapaa pääsy. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18. PikiTalkit striimataan.