PikiTalk

Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

PikiTalk on räväkkä, tärkeisiin ja tunteita herättäviin alueellisiin ilmiöihin syventyvä after work –hetki ja erilainen viikonlopun aloitus.

Syksyisin kerran kuussa järjestettävä PikiTalk tarttuu rohkeasti kipeisiin aiheisiin, joiden teemat kumpuavat Oulun teatterin ohjelmistosta. Kutsumme keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun. 

Kolmantena syksynä 2023 teemoina olivat suuret tunteet – rakkaus, häpeä, kulissit ja niiden murtuminen sekä juhliminen. Keskustelujen aiheet nousevat Oulun teatterin produktioista Pienen hauen pyydystysEi kertonut katuvansaEdward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? ja Post-Kabaree.

Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintä-, tapahtuma- ja markkinointijohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. PikiTalkien keskusteluosuudet striimataan Mun Oulun verkkosivulla.

Pikisalin ovet ja baari aukeavat klo 16, keskustelu alkaa klo 17 ja tilaisuus päättyy klo 19. Illan aikana yleisöä viihdyttää myös vaihtuva dj ja bistrossa on ruoka- ja juomatarjouksia.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan PikiTalkeihin!

Menneet PikiTalkit

Pe 1.9.2023 Rakkausilta – Lupa rakastaa

Suuri rakkausilta ammensi teemansa Pienen hauen pyydystys -näytelmästä. Syyskuun PikiTalkissa puhutaan rakkaudesta ja rakkauden eri puolista. Pohdimme rakkauden moninaisuutta ja sitä onko rakkaudessa sääntöjä. Erotkaan eivät ole nykyään enää vain epäonnistumisia, vaan eron jälkeen rakkaus voi jatkua muotoaan muuttaneena. Illassa otteita Pienen hauen pyydystys -näytelmästä.

Keskustelemassa pappi Kari Kanala, kirjailija Juhani Karila, rakkauskouluttaja Anne Rumpunen ja Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto. Illan musiikista vastasi dj Somepoe.

Pe 6.10.2023 Naisen häpeä – Ei kertonut katuvansa

Naisen häpeään pureuduttiin Ei kertonut katuvansa -teoksen teemoista käsin. PikiTalkin keskiössä ovat naiset ja se, miksi naiset niin usein tuntevat häpeää. Millaista on naisten välinen avunanto nykyään, millaisia sukupuolirooleja edelleen on ja miksi?

Keskustelemassa poliitikko Anneli Jäätteenmäki, projektipäällikkö Priyanka Sood, psykologi, psykoterapeutti Elina Reenkola ja tuomiorovasti Satu Saarinen. Musiikista vastasi dj John Collingwood.

Pe 3.11.2023 Keeping up appearances – Kulissit ennen kaikkea

Tässä PikiTalkissa pohdittiin sitä, paljonko käytämme energiaa kulissien ylläpitoon ja kuinka paljon säästäisimme itseämme, jos emme tekisi sitä. Illassa otteita Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä.

Keskustelemassa piispa Jukka Keskitalo, AC Oulun ex-toimitus- ja kehitysjohtaja Juho Meriläinen, somevaikuttaja Teija Ruokamo ja Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen. Musiikista vastasi dj Malsson.

Pe 8.12.2023 Saako enää juhlia? Kunnollisten ihmisten 2020-luku

Saako enää juhlia, kun kaikki ovat niin kunnollisia nykyään. Rokkarit eivät enää rieku, yritysten juhlat ovat siistiytyneet ja messumaailmassa käydään aamulenkillä ennen messupäivää. Illassa otteita Joel Härkösen Post-Kabaree-show’sta.

Keskustelemassa tutkija Antti Maunu, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, projektipäällikkö Hanna Jakku ja ravintolayrittäjä Roope Sulkala. Musiikista vastasi dj Antti K.

Pe 26.8.2022 Täällä määrään minä! Sopivatko suuret ikäluokat ja sannamarinit samaan pöytään? 

Keskustelemassa näytelmäkirjailija Juha Jokela, ohjaaja Sakari Hokkanen, pitkän uran politiikassa tehnyt Liisa Jaakonsaari ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä. Illan aikana nähtiin otteita produktiosta Patriarkka.  

Patriarkka-näytelmän ruokapöydän kattaus.
Pe 30.9.2022 Pahasti sanottu! Miksi hyvät ihmiset perseilevät somessa?  

Viime vuosina keskustelutavat erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat muuttuneet yhä kiivaammiksi ja kärkkäämmiksi. Usein keskustelukumppania ei kuunnella eikä toisen näkökulmia haluta ymmärtää, kun oman mielipiteen koetaan olevan ainoa oikea. 

Keskustelemassa Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio, somepersoona Sanni Inget, poliitikko Lauri Nikula ja Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen. Illan aikana nähtiin otteita Billy Elliot –musikaalista.  

Billy Elliot -musikaalin keittiö
Pe 28.10.2022 Kill your darlings. Saako elämässä sen, mistä on valmis luopumaan?  

Aiheena saavuttamattomat unelmat ja toiset mahdollisuukset. Kuinka ihminen nousee suurten epäonnistumisten jälkeen taas jaloilleen ja saa voimaa uuden suunnan löytämiselle elämässä? Mitä tapahtuu, kun ei saa haluamaansa ja mihin se vie? 

Keskustelemassa Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki, Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen ja yrittäjä, radiopersoona Lauri Salovaara sekä näyttelijät Tuula Väänänen ja Pyry Äikää. Illan aikana otteita produktiosta En päässyt Juliaksi. 

Pe 25.11.2022 Ketä kiinnostaa joku vanhemmuus! Lapsiperhepohdintoja 2020-luvulla.  

Millaista on olla vanhempi vuonna 2022? Moni tavoittelee täydellistä vanhemmuutta, mutta onko sellaista olemassa? Toiset puolestaan eivät halua vanhemmaksi ollenkaan, vaan ovat vapaaehtoisesti lapsettomia.  

Keskustelemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, oululainen sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen, toimittaja Anna-Sofia Nieminen ja Vanhempainillan ohjaaja Jukka Heinänen

Pikitalk
Pe 10.9.2021 Tuomio vai pelastus? Missä menevät hengellisen väkivallan rajat? 

Aiheena oli hengellisen väkivallan rajat, johon pureuduttiin Synninkantajat-teoksen teemoista käsin. Kun näytelmä kuvaa hengellistä väkivaltaa yhdellä tavalla, PikiTalkin keskiössä on se, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline ja taas jollekin toiselle se voi näyttäytyä väkivaltana.

Keskustelemassa tutkija Meri-Anna Hintsala, kirjailija Pauliina Rauhala, tietokirjailija Maija-Leena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho.

Pikitalk
Pe 8.10.2021 Äiti täällä, mikset vastaa? Voiko päihdehelvetistä selvitä? 

Aiheena nuorten päihteiden käyttö ja syrjäytyminen, mikä on kasvava ongelma Oulun alueella. Oulun teatterin Poikani joka katosi -näytelmä käsitteli tätä ilmiötä huumeidenkäyttäjän läheisten näkökulmasta: häpeä, pelko ja tuska nousevat pintaan, kun vanhemmat tajuavat, että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.  

Keskustelemassa ohjaaja Heta Haanperä, Ammattiliitto Peron puheenjohtaja Jorma Malinen ja elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila.

Pikitalk
Pe 12.11.2021 Havuja perkele! Mistä on suomalainen tahto tehty? 

Teemana suomalainen sisu taiteessa ja urheilussa: mitä vaikeita valintoja näissä lajeissa on tehtävä, että menestyy? Saako taiteessakin todeta ääneen, että haluaa olla alansa paras? Mitkä asiat omassa elämässä voivat kärsiä tavoitteellisuudesta? Urheilu ja taide ovat molemmat tunne- ja taitolajeja: mikä niitä yhdistää ja mikä erottaa katsojia? Illassa nähtiin otteita Tahto-näytelmästä.

Keskustelemassa kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki.

Pikitalk
Pe 10.12.2021 Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua? 

Aiheena on jaksaminen. Jo ennen koronapandemiaa monien jaksaminen oli työelämän hektisyyden vuoksi koetuksella ja koronakriisi etätöineen sekä sosiaalisen eristäytyneisyyksineen pahentansi tilannetta entisestään. Illassa nähtiin otteita Jäniksen vuosi -näytelmästä.

Keskustelemassa ohjaaja Eljas Liinamaa, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja psykologi Soili Poijula