Kinky Boots

Ensi-ilta 1.2.2025

Palkittu Broadway-musikaali

Harvey Fiersteinin kirjoittama ja Cyndi Lauperin säveltämä ja sanoittama Kinky Boots -musikaali kertoo kolmeakymmentä lähestyvästä Charliesta, joka haikailee pienestä syrjäkylästä uuteen elämään Lontooseen. Kun Charlien isä yllättäen kuolee, leivotaan pojasta vasten tahtoaan perinteikkään kenkätehtaan johtaja, ja alkaa kamppailu kuihtuvan tehtaan tulevaisuudesta. Kun Charlie sitten törmää drag-artisti Lolaan, sytyttää uusi yhteinen liikeidea molemmissa halun muutokseen.  

Kinky Boots käsittelee itseksi tulemista, vieraan pelkoa, ja eritaustaisten ihmisten mahdollisuutta löytää yhteinen sävel. Musikaalin keskeinen sisältö kiertyy kiehtovan drag-taiteen ympärille ja osoittaa, että sukupuolilla leikittelystä on löydettävissä valtava ilo ja voima. Kirkkaanpunaiset glitter-buutsit ovat välillä tarpeen sekä kenkätehtaan taviksille että show-ryhmän tähdille – me kaikki kaipaamme hyväksytyksi tulemisen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.  

Kinky Boots -musikaali sai ensi-iltansa Chicagossa vuonna 2012, ja päästyään Broadwaylle se voitti vuoden 2013 parhaan musikaalin Tony-palkinnon. Cyndi Lauperin musiikki nostattaa vastaansanomattomasti takamuksen penkistä, ja hänelle myönnettiinkin Kinky Bootsista ensimmäinen naispuolisen säveltäjän saama Tony.  

Musikaalin ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, koreografiasta vastaa Henri Sarajärvi ja vastaavana kapellimestarina toimivat Eeva Kontu ja Ville Myllykoski MD Companysta. Näyttämöllä on yhteensä 30 esiintyjää, joista kaksi on lapsia. Oulun versioon haettiin esiintyjiä avoimen koe-esiintymisen kautta, ja päärooleissa Charliena, Lolana ja Laurenina nähdään Väinö RiihimäkiPekka Hiltunen ja Titta Toivanen

”Kinky Bootsissa yhdistyvät kaikki hyvän näyttämöteoksen elementit: Se on hauska ja samastuttava, mutta samaan aikaan puhutteleva ja saa miettimään asioita uudesta näkökulmasta. Siinä on osaltaan hyvin perinteinen tarina, mutta toisaalta taas nykyaikainen tapa katsoa maailmaa. On vaikea ymmärtää, miksi ”vastakkaisen” sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen voi herättää myös vihaa. Tässä teoksessa nähdään, miten paljon vapautta iloinen ja ennakkoluuloton suhtautuminen sukupuolen eri ilmaisuihin voi tuottaa”, kertoo ohjaaja Lehmuskallio.  

Esitysoikeuksia valvoo Music Theatre International. 

Drag sisältää usein pukeutumista ja eläytymistä toiseen sukupuoleen. Useimmiten miesesiintyjällä on naisen vaatteet, kampaus ja meikki ja feminiininen esiintymistapa (drag queen) ja naisesiintyjällä taas miesten ulkoasu ja maskuliininen esiintymistapa (drag king).

Esitykset ja liput

Esiintyjät

Valtteri Aaltonen
Matias Boeryd
Valtteri Gutev
Mikko Elias
Heli Haapalainen
Henri Halkola
Pekka Hiltunen
Samuli Kakko
Petri Kauppinen
Elina Korhonen
Pentti Korhonen
Elviira Kujala
Joose Mikkonen
Aki Pelkonen
Timo Pesonen
Merja Pietilä
Emil Pohjanen
Janne Raudaskoski
Väinö Riihimäki
Annina Rokka
Aki Saarela
Joona Saturi
Heidi Simelius
Anne Syysmaa
Titta Toivanen
Saku Tonteri
Tino Virta
Elina Ylisuvanto
Blake Burrow
Niilo Kajaala
Tuure Korja
Kostja Sipola

Työryhmä

Harvey Fierstein

Käsikirjoitus

Cyndi Lauper

Musiikki ja laulujen sanat

Jerry Mitchell

Alkuperäisen Broadway-tuotannon ohjaus ja koreografia

Alkuperäinen Broadway-tuotanto

Perustuu Miramaxin Kinky Boots –elokuvaan

Geoff Deane ja Tim Firth

Kinky Boots –elokuvan käsikirjoitus

Daryl Roth ja Hal Luftig

Alkuperäisen Broadway-tuotannon tuotanto

Alma Lehmuskallio

Ohjaus

Eeva Kontu, Ville Myllykoski / MD Company

Kapellimestarit

Henri Sarajärvi

Koreografia

Kalle Nurminen

Lavastussuunnittelu

Veera-Maija Murtola

Pukusuunnittelu

Jukka Kyllönen

Valosuunnittelu

Jari Niemi

Äänisuunnittelu

Stephen Oremus

Orkestrointi

Eija Juutistenaho

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu

Kari Arffman

Dialogin suomennos

Hanna Kaila

Laulujen suomennos

Kommentit

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *