Nuorille oma teatterifestivaali ensimmäistä kertaa 

Oulun nuorten teatterifestivaalia vietetään 14.–16. maaliskuuta Oulun teatterilla. 

“Festivaalin tekijöitä ja kokijoita yhdistää uteliaisuus: mitä ihmeellistä ja kummallista saamme tänään yhdessä aikaan. Haluamme ruokkia tätä uteliaisuutta, juhlia mielikuvitusta, muistuttaa siitä mikä ihme jokainen ihminen on. Ihme voi olla näyttämöltä taianomaisesti katoava kukkaruukku, mutta se on myös ihan tavallinen asia: ihmisten välillä syntyvä kokemus siitä, että ei ole yksin”, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio kuvailee ja jatkaa: 

“Parhaimmillaan teatteriesityksessä ja sen jälkeen tuntuukin siltä, ettei olekaan ainoa, jolla on tällainen kokemus tai ajatus, tunnistaa jotain yhteistä, joka lohduttaa ja helpottaa.”   

Festivaalin ohjelmistossa ovat Pauliina Aladinin ja työryhmän Jos nyt olisi huominen, Oulun teatterin Nuorten näyttämön Don Quijote, Oulun teatterin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan ja kaksi Open Stage –iltaa, joissa nuoret pääsevät itse esiintymään. 

“Festivaalin esitysten sisältöjä yhdistää normikriittisyys. Normit ovat oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset ovat tai minkälaisia heidän pitäisi olla tai miten käyttäytyä. Normeja ylläpitämällä voidaan, usein vahingossakin, osoittaa jollekin, ettei hän kuulu joukkoon. Kriittisyys taas tarkoittaa sitä, että suhtaudumme näihin oletuksiin kyseenalaistaen: Miksi olisi pakko olla juuri tietynlainen? Haluaisimme festivaalien esitysten tarjoilevan mahdollisimman erilaisia ajatuksia siitä, miten ja minkälainen olla”, Lehmuskallio toteaa.  

Tanssia, rakkautta ja vapaa lava nuorille 

Jos nyt olisi huominen -tanssiteos on koskettava yhdistelmä runsautta ja herkkyyttä. Esityksessä yhdistyy vallattomasti nykytanssi, popmusiikki, kokeellinen äänimaisema, fantasiamainen pukusuunnittelu ja moninaisuutta juhlistava liikekieli.  

Esitys kertoo sateenkaarevista unelmista, ja siinä iloitaan yksilöllisyydestä teemoilla out and proud, queer joy ja more is more. Teos antaa tilaa myös rauhoittumiselle, aistimiselle ja omien unelmien kunnioittamiselle. Ilmapiiri on luottavainen, kannustava ja hauska.  

Pikisalissa la 16.3. klo 18 
Ikäsuositus: 12+ 

Nuorten näyttämön Don Quijote. Kuva Kaisa Tiri.

Oulun teatterin Nuorten näyttämö tarttuu tänä vuonna Don Quijote -klassikkoon. 

Don Quijote kuvittelee olevansa pahan voimia vastaan taisteleva ritari, vaikka hän on todellisuudessa liikaa sankarillisia ritariromaaneja lukenut tavallinen heppu. Hän näkee itsensä ja ympäristönsä osana suurta tarinaa ja toimii sen mukaisesti aiheuttaen koomisia ja traagisia törmäyksiä idealismin ja arkitodellisuuden välillä.  

Nykypäivän nuori elää maailmassa, joka on täynnä mahdottomalta tuntuvia haasteita: siellä täällä puhkeavat ja kytevät sodat, ilmastonmuutos, lisääntyvä eriarvoistuminen ja rasismi… Ja kuitenkin: nuorissa on tulevaisuus ja vain, jos uskomme parempaan, jaksamme taistella.  

Tässä taistelussa voimme ottaa mallia Don Quijotesta ja nauraa ja itkeä samalla sille mahdottomalle ristiriidalle, joka aina välillä repeää unelmien ja todellisuuden välille. Ohjauksesta vastaavat Heta Haanperä ja Jukka Heinänen

Vinttikamari 
Ensi-ilta to 14.3. klo 19 
Muut esitykset 15.3. klo 19, 16.3. klo 13 ja klo 19 
Ikäsuositus: 12+ 

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan on Ona Korpirannan ohjaama ja sovittama komedia rakkauden syvimmän olemuksen etsimisestä. Miksi on niin vaikea löytää deep true lovea? Miksi Leonardo DiCaprion on niin vaikea sitoutua? Mitä on rakkaus? 

Muun muassa näihin kysymyksiin Liv Strömquistin sarjakuvaan perustuvassa näytelmässä etsitään vastauksia. 

Esitys tarkastelee myöhäiskapitalistisen ajan romantiikkaa ja rakkautta tutkimuksellisella ja humoristisella otteella käyttäen apunaan tieteellisiä teorioita sekä historiallisia ja populaarikulttuurin henkilöitä Leonardo DiCapriosta Antiikin filosofeihin. 

Pieni näyttämö 
Esitykset: pe 15.3. klo 13 ja la 16.3. klo 19 
Ikäsuositus: 12+ 

Suuren suosion nuorten keskuudessa saanut Open Stage koetaan kaksi kertaa Nuorten teatterifestivaalin aikana.  

Tuolloin Pikisalin lava on vapaa nuorille, 13–29-vuotiaille esiintyjille ja kaikki taiteenlajit ovat mahdollisia. Voi esittää esimerkiksi musiikkia, monologia, sirkusta, stand uppia, tanssia, runoutta, räppiä, voimistelua, improa tai ilmakitarointia.  

Ilmoittautuminen esiintyjäksi yleisötyöntekijä Heidi Jäärnille (heidi.jaarni@oulunteatteri.fi). 

Pikisali  
to 14.3. klo 19 ja pe 15.3. klo 19 

Tutustu lisää festivaaliin täällä.

Lippuja festivaaliesityksiin voi ostaa Oulun teatterin lipunmyyntikanavista, eli Oulun teatterin lipunmyynnistä teatteritalolla (auki keskiviikosta lauantaihin kello 12–19), Oulun teatterin verkkokaupasta ja Lippu.fi:n verkkokaupasta, lipunmyyntipisteistä ja puhelinpalvelusta.