Tuula Väänäsen 30+-taiteilijajuhla 11. toukokuuta

Oulun teatterin pitkäaikaisen ja rakastetun näyttelijän Tuula Väänäsen 30+-taiteilijajuhlaa vietetään lauantaina 11. toukokuuta Varjoja paratiisissa -esityksellä kello 19 alkaen.

Tuula Väänänen aloitti Oulun teatterissa vuonna 1995 ja hänen ensimmäinen rooli Oulun teatterissa oli opettajatar Pentti Haanpään näytelmässä Isännät ja isäntien varjot, jonka ohjasi ja dramatisoi Anita Myllymäki suurelle näyttämölle syyskuussa 1995.

Väänäselle on kertynyt vuosien aikana lukuisia mieleenpainuvia rooleja. Alkuvuosilta mieleen hänelle on jäänyt Eira Mollbergin Suutarin lapsilla ei ole jalkoja syksyltä 1996, Anna-Maria Klintrupin ohjaama Tohvelisankarin rouva keväältä 1997 ja Maarit Pyökärin ohjaama Vuoriston kaunotar syksyltä 1997.

Muita tärkeitä näytelmiä Väänäselle on ollut muun muassa Sakari Hokkasen ohjaama Pauliina Rauhalan Synninkantajat vuonna 2020, Fiikka Forsmanin ohjaama Raja vuonna 2012, Ahti Ahosen ohjaama Franca Ramen ja Dario Fon Donna-monologi vuonna 2011 Vinttikamarissa, Katariina Lahden ohjaama Populaarimusiikkia Vittulajänkältä vuonna 2003, nimirooli Sina Kujansuun ohjaamassa Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetassa vuonna 2007 ja nimirooli Minna Nurmelinin ohjaamassa Mestaritontun seikkailut -näytelmässä vuonna 2005.

Väänänen palkittiin Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnolla vuonna 2022.

Ensemle-työskentely esille

Väänänen haluaa taiteilijajuhlanäytelmävalinnallaan nostaa esiin yhteistyötä ja ensembe-työskentelyä. Hän on Varjoja paratiisissa -näytelmässä osa ensembleä, jolla on tärkeä rooli tarinan kuljetuksessa heidän toimiessa kertojina.

”Yleensä taiteilijajuhlaa vietetään esityksellä, jossa juhlija esittää pääosaa tai on muuten keskeisessä osassa. Tässä tapauksessa en ole, vaan juhlimme suurta teatterin iloa ensebmle-työskentelyn kautta. Haluan nostaa esille myös näyttämöhenkilökunnan, joka tekee tärkeää työtä esityksen aikana kuljettamalla lavasteita lähes koko ajan. Myös tätä lavasteiden kuljetusta on harjoiteltu ihan yhtä ankarasti kuin näyttelemistä”, Väänänen kertoo.

Varjoja paratiisissa -näytelmässä Tuula Väänänen (vas.) näyttelee muun muassa Henri Tuomisen ja Asta Sveholmin kanssa.

Konkarinäyttelijä iloitsee myös siitä, että saa näytellä ja oppia lisää nuoremmilta kanssanäyttelijöiltään.

”Olen iloinen, että voin tällaisella näytelmällä juhlia. Siinä on mukana meidän teatterin ihana väki sekä vanhat että nuoret. Pääosaesittäjinä ovat nuoret ihanat Asta Sveholm ja Henri Tuominen. Heidän kanssaan on ollut aivan loistava työskennellä. On ihanaa, että oppii koko ajan uusien nuorten näyttelijöiden kautta sitä, mitä on tehdä teatteria tänä päivänä Suomessa.”

Tuula Väänäsen taiteilijajuhlanäytös la 11.5. klo 19 Varjoja paratiisissa, suuri näyttämö

Osta liput täältä!