Puku ommellaan hiljaisuudessa

To 26.9. klo 19

Kuulokuva katoavaisuudesta, elämästä ja kuolemasta

Miten ottaa vastaan vääjäämätön vieras? Odottamaton ja odotettu? Jukka Perko Avara yhdessä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa ovat luoneet sanan ja musiikin keinoin kuulokuvan katovaisuudesta, elämästä ja kuolemasta.  

Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys kulkee läpi ajan. Francois Villonin ja La Folian säkeistä ja sävelistä kohti pohjoista Tomas Tranströmerin, Lauri Viidan ja monen muun runoilijan sanojen syliin. Ja jossain koivujen takana hymyilee Hugo Simbergin lempeä kuolema.  

Kysymys ja matka on yhteinen. Miten elämme ja kuolemme maailmankaikkeuden pyörteessä? Kun suuria portteja avataan ja kun suuria portteja suljetaan.  

Soitto antoi runoille uuden ulottuvuuden. Harvinaisen täysipainoinen taide-elämys syntyi musiikin ja runouden kohtaamisesta. Olin jossain maallisen kauden kamarissa vaikka kuolemaa odottamassa.” Turun Sanomat 21.8.2022 

Hannu-Pekka Björkman

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman tunnetaan niin teatterista, elokuvista kuin televisiostakin. Lisäksi hän toimi näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa vuosina 2013–2018. Björkman on palkittu kolmella Jussilla, kahdella Kultaisella Venlalla ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla sekä hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali. 

Jukka Perko

Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazz-piirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista. 

Teemu Viinikainen

Vaikka kitaristi Teemu Viinikaisen soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat itsestäänselvyyksiä, päällimmäisiksi tuntemuksiksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo ja herkkyys. Nämä ominaisuudet, sekä Viinikaisen ainutlaatuinen kyky saada erilaiset kokoonpanot kukoistamaan musiikillisesti, ovat tehneet hänestä maamme kysytyimmän jazz–kitaristin. Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta, jossa hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen. 

Jarmo Saari

Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Valmistuttuaan jazzsävellyksen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1999 hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. esiintymällä lukuisissa kokoonpanoissa, toimimalla taiteellisena tuottajana useiden suomalaisten artistien studioalbumeilla sekä säveltämällä musiikkia suomalaisiin elokuviin, teatteriin, nykytanssiteoksiin ja televisioon. Hänen uransa käsittää noin 100 levytystä ja esiintymisiä 30 maassa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Suomi-palkinto taiteellisesta toiminnasta. 

Esitykset ja liput

Esiintyjät

Hannu-Pekka Björkman
lukija
Jukka Perko
saksofoni
Teemu Viinikainen
kitara
Jarmo Saari
kitara

Galleria

Kommentit

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *