Lasten teatterifestivaali

19.–23.3.2024

Lapset teatterin taikapiirin äärelle  

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali on tuonut jo yli 40 vuotta teatteritaiteen iloa lapsille ja nuorille. Keväällä 2024 festivaali uudistuu, ja sen ohjelmisto nuorille ja lapsille erotellaan omille festivaaliviikoilleen. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.  

Festivaalin idea on hyvin yksinkertainen: tuoda Ouluun mahdollisimman hyviä ammattilaisten tekemiä esityksiä lapsille. Meille lapsi ei ole arvokas vain tulevaisuuden aikuiskatsojana, vaan tässä ja nyt, senikäisenä kuin on.

Olemme itse sen verran innoissamme teatterin mahdollisuuksista vaikuttaa ajatteluun, kokemukseen itsestä ja muista, käsitykseen kauneudesta sekä yhteydestä ihmisten välillä, että haluamme sen taikapiiriin ihan kaikenikäiset. Kykyä kuvitelmiin, empatiaan ja laajaan ajatteluun tarvitsee ihan jokaisenikäinen.  

Selaa festivaaliesitettä täältä!  

Ohjelmisto  

Aikataulu  

Koettavaa  

Avajaiset

Tiistai 19.3. klo 10–12
Paikka: Suuri näyttämö ja sen lämpiö

Kepparirata

Tiistai 19.3. klo 10.15–12
Keskiviikko 20.3. klo 14–17
Torstai 21.3. klo 14–17
Perjantai 22.3. klo 14–17
Lauantai 23.3. klo 12–15

Paikka: Suuren näyttämön lämpiö

Keskustelutilaisuus

Torstai 21.3 klo 16–17
Paikka: Aulis

Kepparit! – Valoa pimeyteen! -esityksen jälkeen pidetään keskustelutilaisuus, jossa mukana ovat esityksen näyttelijät.

Liput 

Liput kaikkiin festivaaliesityksiin myy Oulun teatterin lipunmyynti ja Lippu.fi. Valveen lippumyymälässä myydään lippuja Valveella nähtäviin esityksiin. Valveen lippumyymälässä ei peritä asiakkailta käsittelykuluja tai toimitusmaksua. 

Oulun teatterin lipunmyynti
Kaarlenväylä 2
0300 472 333
(0,51 €/min + pvm)
myyntipalvelu@oulunteatteri.fi

Avoinna
Ke–la klo 12–19
Festivaaliviikolla lipunmyynti aukeaa tuntia ennen esitysten alkua.

Teatterin verkkokauppa  

Kulttuuritalo Valveen lippumyymälä  
Hallituskatu 7 
08 5584 7575 
valve.lippumyymala@ouka.fi

Avoinna
Ke–to klo 9–10.20 ja 14–19  
Pe klo 9–10.20 ja 12–19   
La klo 11.30–19 

Lippu.fi
Lippu.fi:n verkkokauppa
0600 900 900
(2 €/alk.min + mpm/pvm) 

Huom! Ostettuja lippuja ei voi vaihtaa tai palauttaa. 

Uteliaisuus yhdistää  

Festivaalin tekijöitä ja kokijoita yhdistää uteliaisuus: mitä ihmeellistä ja kummallista saamme tänään yhdessä aikaan. Haluamme ruokkia tätä uteliaisuutta, juhlia mielikuvitusta, muistuttaa siitä mikä ihme jokainen ihminen on. Ihme voi olla näyttämöltä taianomaisesti katoava kukkaruukku, mutta se on myös ihan tavallinen asia: ihmisten välillä syntyvä kokemus siitä, että ei ole yksin.  

Parhaimmillaan teatteriesityksessä ja sen jälkeen tuntuukin siltä, ettei olekaan ainoa, jolla on tällainen kokemus tai ajatus, tunnistaa jotain yhteistä, joka lohduttaa ja helpottaa.  

Esitys voi vaatia katsomaan hiljaa paikallaan, tai se voi pyytää äänekkäästi osallistumaan joka käänteessä niin, että osallistuminen vaikuttaa esityksen kulkuun. Esitys voi itkettää tai naurattaa, tai sen äärellä voi hämmästyä, ällistyä tai mennä hiljaiseksi. Joka tapauksessa se tulee valmiiksi vasta kun sinä koet sen: yhdistettynä juuri sinun ajatuksiisi, tunteisiisi ja kokemukseesi maailmasta. Ilman sinua ei ole esityksiäkään. Sinulla on väliä.   

Normikriittisyys  

Festivaalin esitysten sisältöjä yhdistää normikriittisyys. Normit ovat oletuksia siitä, minkälaisia ihmiset ovat tai minkälaisia heidän pitäisi olla tai miten käyttäytyä. Normeja ylläpitämällä voidaan, usein vahingossakin, osoittaa jollekin, ettei hän kuulu joukkoon. Kriittisyys taas tarkoittaa sitä, että suhtaudumme näihin oletuksiin kyseenalaistaen: Miksi olisi pakko olla juuri tietynlainen? Haluaisimme festivaalien esitysten tarjoilevan mahdollisimman erilaisia ajatuksia siitä, miten ja minkälainen olla.  

Monipuolista yhteistyötä   

Festivaali järjestetään aina monimuotoisessa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Pääkumppaneina ovat muuan muassa Kulttuuritalo Valve, JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Balettikoulu Sinikello, Flow Productions ja Akseli Klonk. Festivaali haluaa satsata koko alueen kulttuuritoimintaan ja arvostaa laajaa yhteistyötä sekä ammattilaisten asiantuntemusta eri esittävän taiteen aloista. 

Palkinnot  

Tapahtumalle myönnettiin Lasten ja nuorten teatteriteko -palkinto arvostetussa teatterialan Thalia-gaalassa, Helsingin Svenska Teaternissa 11.3.2012. Sitä kiitettiin ansiokkaasta ja monipuolisesta lasten ja nuorten kulttuurin esittelystä ja edistämisestä pitkän historiansa aikana.

Ohjelmisto-ehdotukset  

Ehdotuksia festivaaliohjelmistoon voi lähettää aina taiteelliselle johtajalle. Festivaalille on avoin ohjelmistohaku toukokuusta lokakuuhun.

Yhteystiedot

Taiteellinen johtaja
Alma Lehmuskallio
044 703 7011

Tuotantopäällikkö
Sari Tanner
044 703 7113

Ryhmävaraukset 
Kristiina Vaali 
050 389 1340