Alma Lehmuskallio jatkaa taiteellisena johtajana vuoden 2026 loppuun 

Oulun teatterin hallitus on yksimielisesti päättänyt Alma Lehmuskallion jatkokaudesta Oulun teatterin taiteellisena johtajana vuoden 2026 loppuun saakka.   

Myös taiteellinen henkilökunta puolsi yksimielisesti Lehmuskallion jatkoa.  

“Alma on reilu, avoin, tasapuolinen ja ennen kaikkea hän on hyvä kuuntelija. Hänen ratkaisunsa asioihin ovat demokraattisia ja kaikki osapuolet huomioon ottavia. Sanalla sanoen hän on nykyaikainen, hyvä johtaja ja suuri lahja koko pohjoiselle Suomelle”, Näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Henri Halkola kuvailee.  

Alma Lehmuskallion nykyisen sopimuksen toinen kausi päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä, ja hallitus päätti käyttää Lehmuskallion sopimuksen optiovuodet 2025–2026.  

“Ilmoitin samassa yhteydessä, että en ole käytettävissä tähän tehtävään enää vuoden 2026 jälkeen, eli jatkokausi jää viimeisekseni. Rakastan Oulun teatteria, itse työ ja kohtaamiset yleisön kanssa ovat todella palkitsevia ja yhteistyö sekä toimitusjohtajan että koko henkilökunnan kanssa on taiteellisesti innostavaa. En voisi kuvitella parempaa ympäristöä avata yhdessä yhä uusia esittävän taiteen maailmoja”, Lehmuskallio kuvailee.  

Teatterinjohtajan tehtäviä on määrällisesti valtavasti ja ne ovat sisällöltään vaativia, ja työ on siten Lehmuskallion mukaan erittäin kuormittavaa, minkä vuoksi jaksaminen on koko ajan koetuksella.  

“Tämä on koko alan ongelma myös muissa kuin johtajan tehtävissä. Taiteen tekeminen, uudistuminen, sivistyminen ja ajattelun syventäminen vaativat myös höllyyttä ja hellyyttä, jopa joutilaisuutta. Tarvitaan myös kohtuulliset ja tukevat olosuhteet sekä ehdottomasti riittävä rahoitus. Minulla on sinniä niitä luoda ja vaalia, mutta välillä on pakko vetää henkeä. Nyt ei kuitenkaan todellakaan aleta vielä himmailemaan, päinvastoin lytätään kaasupoljin pohjaan, kun lähestytään Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026!”, Lehmuskallio painottaa.  

”Olemme menneet teatterina merkittävästi eteenpäin Alman kaudella, ja yhteistyö on ollut kaikin tavoin merkityksellistä ja antoisaa. Alma on poikkeuksellisen lahjakas teatteritaiteen kehittäjä. Yhteisestä työskentelystä luopuminen tulee olemaan haikeaa kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Taiteellisten johtajien tehtävät ovat alalla perinteisesti määräaikaisia, millä turvataan taiteellisen ajattelun uudistumista. Uuden johtajan haku avataan vuoden 2025 aikana”, toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen toteaa.  

Lehmuskallion kausi taiteellisena johtajana alkoi vuonna 2020, ja edessä on reilut kaksi vuotta töitä pohjoissuomalaisen teatterin eteen sekä taiteellisena johtajana että ohjaajana.  

”Odotan todella tulevia produktioita ja projekteja, jotka vievät Oulun teatteria vielä monimuotoisempaan suuntaan, mikä mahdollistaa entistä läheisemmän suhteen erilaisten katsojien kanssa. Haluamme todella olla kaikkien teatteri sen kaikissa merkityksissä. Ohjaajana on tulossa vielä kaksi valtavaa produktiota, Kinky Boots -musikaali helmikuussa 2025 ja immersiivinen Faravidin maa elokuussa 2026 yhdessä Pirjo Yli-Maunulan kanssa”, kertoo Lehmuskallio.