Punaisin ruusu puhkesi kukkaan, eikä kuivunut kasaan 

Mitä on rakkaus ja miten se tulisi määritellä? Kuka voi kertoa sinulle, miten ihmistä rakastetaan oikealla tavalla? Monet varmasti tietävät vitsin Hollywood-näyttelijä Leonardo DiCapriosta, jonka kumppanimieltymykset ovat hieman omalaatuisia. Jos olet yli 25-vuotias, niin anteeksi tuottaa pettymys, mutta olet liian vanha 49-vuotiaalle DiCapriolle. Voidaanko hänen tapaansa hypätä irtosuhteista toisiin pitää hyväksyttävänä, ja mitä jos tätä samaa tekisi nainen? 

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan on ohjaaja Ona Korpirannan nerokas kuvaus rakkauden moninaisuudesta. Liv Strömquistin alkuperäissarjakuvaan perustuva näytelmä on kuin monien tieteenalojen kautta esitelty rakkausluento, jossa rakkauden eri puolia kuvaillaan visuaalisesti näytelmän muodossa. Sarjakuvan tekijää kuvastava päähenkilömme Liv yrittää kuumeisesti löytää elämässään käsityksen tosirakkaudelle.  

mies pitää leonardo dicaprio -pahvipäätä päänsä edessä. taustalla nainen kylpytakissa.
Kuvassa näyttelijät Elina Ylisuvanto ja Aki Pelkonen. Kuva: Kati Leinonen.

Rakastatko väärin? 

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan sai minut näkemään jälleen niitä monia vaatimuksia, joita naisilta useasti parisuhteessa odotetaan. Sinun tulee miellyttää kumppaniasi ja rakastaa häntä hänen haluamallaan tavalla. Mies ja nainen eivät ole aina edes saman arvoisia, vaikka olisivatkin sukupuoltaan lukuun ottamatta täysin samanlaisia. Jos mies on yli 30 ja hänellä on suuri status sekä paljon rahaa, on hän optimaalinen rakastaja. Jos taas nainen on näitä samoja asioita, uhkaa hän miesten egoja ja muuttuu heidän silmissään liian vaaralliseksi. Heidän mielestään naisten tulee olla miesten alapuolellaan ja suorastaan jumaloida heitä.  

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan käsittelee monia vastakkainasetteluja mielenkiintoisella tavalla ja saa katsojan huomaamaan niiden naurettavuuden. Näytelmässä kuvailtiin sitä, miten monet naiset ovat julkisuudessa saaneet “crazy girlfriend” -leiman, koska ovat osoittaneet rakkauttaan epätoivotulla tavalla. Minun käsitykseni mukaan, jos taas mies on hyvin omistushaluinen ja takertuva, nähdään se mediassa seksikkäänä ja sitoutumisena parisuhteelle. 

Kuvassa näyttelijät Elina Ylisuvanto ja Heli Haapalainen. Kuva: Kati Leinonen.

Oulun teatterin pieni näyttämö on minulle varsin tuttu paikka ja siellä olen päässyt todistamaan monenlaisia näytelmiä laidasta laitaan. Koen, että pieni näyttämö antaa taiteilijoilleen vapauden heittää lavalle kaiken haluamansa ilman rajoitteita. Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -näytelmässä parasta olikin mielestäni se, kuinka siitä huomasi ohjaaja Ona Korpirannalle suodut vapaat kädet.

On virkistävää nähdä, miten tänä päivänä teatterissa uskalletaan yhä enemmän ja enemmän antaa luovuuden lentää. Sen olen huomannut niiden monien iltojen aikana, joina olen teatterilla aikaa viettänyt!

Miljabella Saukkonen
Näyttämöraati

Näyttämöraati on Oulun teatterin kokoama, riippumaton joukko mielenkiintoisia oululaisia, jotka kertovat omin sanoin teatterikokemuksistaan eri kanavissa. Teatteri haluaa lisätä puhetta taiteen kokemisesta rennolla otteella.