Varjoja paratiisissa – merkityksellinen tarina kertoa tässä ajassa 

Oulun teatterin vuoden 2024 ensimmäinen suuren näyttämön ensi-ilta on Varjoja paratiisissa, joka perustuu Aki Kaurismäen samannimiseen elokuvaan vuodelta 1986. 

Ensi-iltansa lauantaina 2. maaliskuuta saavan näytelmän kantaesityksen Oulun teatteriin ohjaa ja dramatisoi Jarno Kuosa. Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta vuonna 2011 valmistunut ohjaaja on ohjannut lukuisissa teattereissa ympäri Suomea, ja hänet on palkittu muun muassa pohjoismaisella draamapalkinnolla.

Kuosan ohjaustöissä näkyy ihmisläheinen ja huumorilla höystetty näyttämötodellisuus, joka on audiovisuaalisesti näyttävää ja kaunista.  

Tämä on kolmas kerta, kun Kuosa sovittaa Kaurismäen elokuvan teatterinäyttämölle.  

 ”Kaurismäen maailmassa minua viehättävät hänen tarkka kykynsä kuvata arkea ja tunnistettavia ihmisen toiveita ja haluja sekä sitä, mitä ihmiset elämältä odottavat. Hän kuvaa näitä lempeästi ja lämpimästi hymyillen huumorin kautta unohtamatta elämän syvempää ja tummempaa pohjavirettä, joka tekee tietynlaisia surunkyllästämää kauneutta tarinoihin”, Kuosa kertoo. 

Kuvassa Henri Tuominen ja Asta Sveholm. Kuvaaja Janne-Pekka Manninen.

Varjoja paratiisissa kertoo roskakuski Nikanderista ja kaupankassalla työskentelevästä Ilonasta, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Se näyttää arjen ja vaatimattoman elämän kauneuden. Kuosaa kiinnostaa tutkia, miten Kaurismäen elokuvan voi kääntää näyttämölle.  

“Lähtökohtana on Kaurismäen maailma ja olemme sille uskollisia, mutta teemme omamme ja menemme sen yli. Tässä tarinassa on kauneutta ja altavastaajan asemassa olevien ihmisten vilpittömyyttä ja hyvyyttä. Tuntuu merkitykselliseltä kertoa tällainen tarina juuri tässä ajassa.” 

Rooleissa nähdään Henri Halkola, Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Annina Rokka, Asta Sveholm, Henri Tuominen ja Tuula Väänänen

Varjoja paratiisissa 

Ensi-ilta la 2.3.2024 
Suuri näyttämö 
Kesto: 2 tuntia sisältäen väliajan 
Ikäsuositus: 7 vuotta 

Ohjaus ja sovitus: Jarno Kuosa 
Alkuperäiselokuva: Aki Kaurismäki 
Lavastus ja valosuunnittelu: Jukka Kyllönen 
Pukusuunnittelu: Pasi Räbinä 
Äänisuunnittelu: Antti Lindholm 
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Eija Juutistenaho 

Osta liput täältä.