Uutta draamaa ja klassikoita

Oulun teatterin kevään 2024 vierailuohjelmistoa täydentävät Juho Uusitalon tähdittämä Silvon sensaatiomaiset seikkailut, Tuomas Kyrön teoksiin pohjautuva Mielensäpahoittaja ja poika, suurelle näyttämölle palavaa Huomenna hän tuleeAnssi Niemen räävitön sooloesitys Straight ActingJukka Lindströmin luotsaama Kovan päivän stand up –iltaSamuli Putron Täysikasvuinen-konsertti, Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti sekä Tanssien Tähtiin Show

Uutta draamaa ja klassikkokomediaa

Silvon sensaatiomaiset seikkailut on vuoden 1948 lokakuusta ja Suomen ensimmäisestä kuulennosta inspiroituva kotimainen kantaesitys, joka sai ensi-iltansa Runoviikolla 2023. Laura Mattilan näytelmän keskiössä on Juho Uusitalon esittämä 17-vuotias vaneritehtaan poika, wannabe-astronautti, joka rakentaa salassa omaa avaruusrakettiaan ja tulee imaistuksi keskelle kansainvälistä mediahässäkkää. Silvon sensaatiomaiset seikkailut on paitsi uskomaton pala historiaamme, myös ajaton tarina pienestä pojasta, joka tahtoi olla niin paljon enemmän. Vain yksi esitys, la 24.2. klo 19, Pikisali.

Tuomas Kyrön teoksiin pohjautuvan Mielensäpahoittaja ja poika -näytelmä kertoo isästä, jonka mieli niin helposti pahoittuu. Isän voinnista ja touhuista on alituiseen huolissaan hänen aikuinen poikansa. Tarinan hersyvä huumori on taitettu elämän pohjimmaisella haikeudella, ja komedian sävyt ovat syvästi suomalaisia. Näyttämöllä nähdään Esko Roine ja Aimo Räsänen. Kaksi esitystä ke 17.4. klo 13 ja klo 18, suuri näyttämö.

Syksyllä 2023 nopeasti loppuunmyyty Huomenna hän tulee palaa Oulun teatteriin jälleen keväällä 2024 kahden esityksen verran. Nobel-palkitun Samuel Beckettin (1906–1989) klassikkonäytelmä on yksi länsimaisen kirjallisuuden kulmakivistä, nyt Reita Lounatvuoren uutena käännöksenä. Beckett oli suuri music hallin, mykkäfilmin, Chaplinin ja Buster Keatonin ystävä. Tämä näkyy näytelmässä, jossa tasapainotellaan koomisen ja traagisen välisellä nuoralla. Skaala on laaja, kun päättömästä slapstickistä mennään heittämällä olemassaolomme traagisiin peruskysymyksiin ja takaisin. Kaksi esitystä to 18.4. klo 19 ja pe 19.4. klo 13, suuri näyttämö.

Straight Acting on näyttelijä Anssi Niemen räävitön sooloesitys sisäistetystä homofobiasta ja vakuuttavan miesnäyttelijän kuvan täyttämisestä. Tämä on esitys uskottavuudesta, näyttämön ja seksuaalisuuden välisestä jännitteestä sekä identiteetin ja roolin suhteesta.  

Anssi Niemi on Teatterikorkeakoulusta keväällä 2021 valmistunut näyttelijä. Hänet viimeisimpiin teatteritöihin Straight Actingin lisäksi kuuluu Saara Turusen esitystrilogian päätösosa Järjen hedelmät Q-teatterissa sekä Kristian Smedsin ohjaus Karpolla on asiaa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Niemi on tullut tutuksi myös elokuvista ja tv-sarjoista, kuten Sekasin (2016–2021), Hevi reissu (2018) ja Tuntematon sotilas (2017).  Vain yksi esitys, la 20.4. klo 19, Pikisali.

Samuli Putro, kuva Tero Ahonen.
Suuri näyttämö täyttyy popista

Vaikuttavat urat kotimaisen musiikin parissa tehneet Johanna Iivanainen ja Johanna Kurkela toteuttavat laajan konserttisalikiertueen, jolla kuullaan heidän yhteistä, pakahduttavan tunteikasta ja juurevaa elokuvallista poppia.  

Tahoillaan uria uurtaneet Iivanainen ja Kurkela ovat ehtineet keikkailla yhdessä aikaisemminkin. Yli 10 vuotta kestäneen ystävyyden aikana artistit ovat esimerkiksi kiertäneet Suomea menestyksekkäällä Iivanainen-Kurkela Gemini -kiertueella vuonna 2018. Ajatus yhteisestä kokoonpanosta ehti kypsyä vuodesta 2013 saakka, mutta vasta Altamullan Road -projektin myötä kaksikko on kirjoittanut yhdessä kappaleita. Lopputuloksena kuullaan musiikkia, joka herättää täydellisesti tarinat eloon artistien äänien avulla. Kaksikon debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2020. To 15.2.2024 klo 19, suuri näyttämö.

Samuli Putron Täysikasvuinen-konsertti saapuu Ouluun huhtikuussa. Yksi Suomen menestyneimmistä lauluntekijöistä on musiikkipiirien älykkö, arvostettu sanoittaja ja muusikko, mies, jonka epävirallinen tavaramerkki on hattu. Hän tuli alun perin tunnetuksi menestysyhtye Zen Cafén laulajana. Pian jo kaksikymmentä vuotta soolouraa luonut Putro on julkaissut kahdeksan sooloalbumia, kiertänyt Suomea lukuisilla kiertueilla sekä noteerattu niin vuoden miessolisti -Emmalla kuin arvostetulla Juha Vainio -palkinnolla.  Pe 5.4. klo 19, suuri näyttämö.

Stand upin ja tanssin ykkösnimet suurella näyttämöllä

Huippusuosittu komediashow Kovan päivän stand up -ilta nähdään Oulun teatterissa huhtikuussa. Noin viikon uutiset – ja Sivuhistoria-sarjoista tunnettu koomikko Jukka Lindström on koonnut show’hun yhteen suomalaisen stand upin tuoreimmat ja mielenkiintoisimmat naamat: Köpi KallionUrsula Herlinin ja Matti Paalasen.  

Kovan päivän stand up -ilta on tämän hauskan nelikon hillitön esitys, joka esittelee kotimaisen stand upin uusia tekijöitä, ja avaa koomisen vinksahtaneita näkökulmia 2020-luvun Suomeen. Vain yksi show, la 20.4. klo 20, suuri näyttämö.

Televisiosta tutut tanssijat valloittavat jälleen suuren näyttämön Tanssien Tähtiin Show’lla, joka tarjoaa glamouria ja taidokasta tanssia.  

”Uskomme, että esityksemme tarjoaa katsojilleen pakoa arkirutiineista sekä tuo ripauksen tanssin siivittämää rakkautta iltaan. Esitys kertoo elämän mittaisen tarinan tanssijoiden upeiden koreografioiden myötä”, kertoo tuotannosta vastaavan Elevent Group Oy:n toimitusjohtaja Helena Ahti-Hallberg

Lavalle nousevat Sami HeleniusSaana AkiolaMatti PuroJutta HeleniusAnssi HeikkiläClaudia KetonenEmil HallbergAnsku Bergström, Jurijs Trosenko ja Kia Lehmuskoski. Pe 26.4. klo 18, suuri näyttämö.