Post-Kabaree

Uusintaensi-ilta 9.11.2024

Draaman jälkeinen spektaakkeli

Tervetuloa kokemaan maailmanlaajuinen, universumin säihkyvin, tuorein, dramaattisin, ainutkertaisin spektaakkeli Pikisalin uumeniin! Hyppää kanssamme karuselliin! 

Post-Kabaree on Joel Härkösen ohjaama, yhdessä työryhmän kanssa luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa. Sen ensimmäinen esityskausi toteutui marras-joulukuussa 2023, ja valtavan kysynnän takia se saa uusintaesityskauden loppuvuodesta 2024.

Post-Kabaree on kaikkea sitä, mitä kabareessa rakastetaan: laulua, musiikkia, tanssia, komediaa, sirkusta ja akrobatiaa – tässä illassa kaikki esittävän taiteen muodot ja kaikki yleisön tunteet ovat mahdollisia. Esitys rakentaa numeroiden kollaasin, jota yleisö seuraa tiivisti kaiken keskellä ja on osa sitä. 

Luvassa on 360 asteen spektaakkeli ja rapistunutta, dekadenttia 1920-luvun tunnelmaa tuotuna tähän päivään. Pikisalin keskelle rakennetun kabaree-karusellin ympärillä katsojat saavat kuulla toinen toistaan upeampia ja ainutlaatuisempia sävellyksiä sekä nauttia kokonaisvaltaisesta elämyksestä. Baari on auki läpi illan – myös esityksen aikana.

Post-Kabaree käsittelee unelmia. Esitys luo maailman, jossa jokainen voi hyväksyä itsensä ja toisensa sellaisena kuin on: epätäydellisenä ja keskeneräisenä: kokonaisena. 

Lisäksi esityksen äänisuunnittelija-muusikko, Härkösen luottotyöpari Veli-Ville Sivén on yhdessä työryhmän kanssa säveltänyt näyttämölle 15 uutta biisiä, joita esiintyjistä muodostettu bändi tulkitsee soittaen perinteisten soittimien lisäksi romumetallista valmistettuja instrumentteja.

Tule aloittaman ilta jo klo 18.15 ja päiväesityksissä virittäytymään tunnelmaan klo 12.15, jolloin pre-show alkaa! 

Produktio toteutettiin yhteistyössä nykysirkusryhmä Agit-Cirkin kanssa. 

Ohjaaja

Joel Härkönen on helsinkiläinen teatteriohjaaja ja esityssuunnittelija, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi keväällä 2021. Hän aloitti loppuvuodesta 2023 kahden vuoden kiinnityksen ohjaajana Kajaanin kaupunginteatterissa. 

Taiteilijana Härkönen liikkuu luontevasti laajalla alueella kokeellisemman esitystaiteen ja perinteisemmän puheteatterin välissä. Ohjaajana hän pyrkii aina luomaan turvallisemman työilmapiirin, jossa jokainen teatterin työntekijä tulee nähdyksi ja kuulluksi. 

Härkösen ohjauksia leimaa vahva, konkreettinen suhde näyttämöön ja sitä kautta leikkiin – niissä on muun muassa rakennettu oikeasti, pesty pyykkiä oikeasti, oltu kuntosalilla oikeasti ja siivottu oikeasti. Hänen pyrkimyksensä on tehdä teoksia, joissa korostuu nyt-hetkessä oleminen ja jotka kutsuvat katsojat mukaan nauttimaan työryhmän luomista maailmoista. 

Esitykset ja liput

Tekijät

Näyttelijät

Heli Haapalainen
Henri Halkola
Elina Korhonen
Antti Laukkarinen
Joose Mikkonen
Merja Pietilä
Timo Pesonen
Anne Syysmaa
Tuula Väänänen
Veli-Ville Sivén
Ira Oinonen
Sirkustaiteilija (Agit-Cirk)
Jere Virta
Sirkustaiteilija (Agit-Cirk)

Työryhmä

Joel Härkönen, Kalle Nurminen, Veli-Ville Sivén ja työryhmä

Esityskonsepti

Joel Härkönen

Ohjaus

Veli-Ville Sivén

Äänisuunnittelu, bändikapteeni

Veli-Ville Sivén ja työryhmä

Musiikin sovitus ja sävellys

Kalle Nurminen

Lavastus- ja pukusuunnittelu

Aarne Turunen

Valosuunnittelu

Veera Anttila

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu

Jenni Lehtinen

Sirkuskonsultti

Sasu Peistola

Sirkuskonsultti

Huomioi

Esityksen suositusikä on 16 vuotta, ja alaikäinen voi tulla vanhemman seurassa.

Suosittelemme saapumista paikalle hyvissä ajoin: klo 12.15/18.15 avaamme ovet Pikisaliin, jossa voit nauttia teatteriravintola Auliksen antimista ja esitykseen johdattelevasta preshowsta. Iltaesityksissä baari palvelee tunnin esityksen jälkeen. Huom! Esityksessä käytetään teatterisavua ja välkkyviä valoja. 

Galleria

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Arviot

”Pikisalin keskelle sijoitettu Kalle Nurmisen karusellilavastus on kuin jättiläismäinen soittorasia, jonka sisällä kabareeseurueen erilaiset särmikkäät ja charmikkaat hahmot ihan omatekemissä lauluissa paljastavat kipunsa ja kaihonsa.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 15.11.2023 

”Perusidea tekee mahdolliseksi tarjota koettavaa laidasta laitaan, laulelmasta slapstickiin ja sirkuksesta traagiseen monologiin. Post-Kabaree läikkyy laitojen ylikin kuin runsaudensarvi – välillä myös häiritsevän hajanaisesti. Onnistunut kirjavuutta perusteleva ratkaisu on keskittyä rakentamaan värikkäitä karaktäärejä”, – Tenka Issakainen, Kaltio, 11/2023 

Kommentit

 1. Lotta avatar
  Lotta

  Saavuin paikalle epäröiden. Että onkohan tämä liian kokeellista ja eihän vaan tartte itse jotenkin osallistua.. Kotiin lähtiessä olin ihan myyty! Ja olisin halunnut osallistua… Oli esitykseen sävellettyä mahtavaa livemusiikkia, laulua ja huimaa ammattimaista akrobatiaa (älä kokeile tätä kotona -tyyppistä) kapakkamaisessa katsomossa (upea lavastus!), jonne voi ostaa virvokkeita. Minua vähän jännitti jutella katsomoon saapuessa näyttelijöiden kanssa. Esityksen kuluessa tulin ajatelleeksi, että saattaahan se jännittää heitäkin. Ja että minkä ihmeen takia me ihmiset aina arkailemme toisiamme. Vaikka homma oli suurta showta, esiintyjät tuntuivat jotenkin tavallista aidommilta ja paljaammilta. Se oli hämmentävää ja hienoa. Esitys oli kevyt ja koskettava yhtä aikaa. Kyyneleiltäkään en välttynyt. Oli kyllä ihanaa! Kiitos että teitte tämän!

 2. Titi-uu avatar
  Titi-uu

  Mitenköhän tätä nyt sitten purkaisi.

  Viisi tuntia esityksen päättymisestä, mutta nieleskelen vieläkin herkistyksen kyyneleitä … minua on kosketettu, olen vaikuttunut.

  Yksinkertaisista osasista koostettu teos, joka kääntää kaikissa avaintekijöissään nupit kaakkoon asti: alkuperäinen musiikki on laadukasta ja osa lauluosuuksista aivan erinomaisia. Akrobatia henkeäsalpaavaa, lavastus, immersio ja kaiken ulkoasu, ’looks’, fantastista. Ja se näyttelijätyö — jokainen hahmo saa nopeasti merkityksen, ja muutamat syvenevät niin, että toden ja fantasian rajat hämärtyvät … moni esitys lupaa kokijalleen koko tunneskaalaa, mutta Post Kabaree lunastaa.

  Ps. Antti Laukkarinen kuuluu meidän teatterille. Voitteko hoitaa.

 3. timo mattila avatar
  timo mattila

  BRAVO!

  Täydellinen kokonaistaideteos: kaikki ajateltavissa olevat puhuttelevan teatteriesityksen osa-alueet nähtävänä, kuultavana, koettavana. Ihmeteltävänä! Pidän yllätyksistä ja niitä sain.
  Esiintyjät huikeasti vetivät osuutensa ja kaikesta sai sen vaikutelman, että heillä on ollut hyvä olla produktiossa harjoituksista alkaen. Hyvä olo tarttui ”rampin” yli katsomoon. Oikeasti stagen ja katsomon raja hämärtyi ja kaikki olimme todella yhdessä.

  Lopussa heltymyksen kyyneleeni eivät olleet loppua.

  Kiitos ja syvä kumarrus!

  Timo Mattila

 4. Antti Hyttinen avatar
  Antti Hyttinen

  Kiitos tästä upeasta ja monipuolisesta elämyksestä. En muista vastaavaa kokeneeni missään teatterissa koskaan. Esitys oli väliin hauska, väliin koskettava ja kaikkea siltä väliltä. Tuli tunne, että näyttelijät todella nauttivat tämän produktion tekemisestä. Kaikki näyttelijät vetivät roolinsa täysillä ja tunteella. Ja mitä laulunumeroita nähtiin ja kuultiinkaan. Lauluja haluaisi kuunnella vielä jälkikäteenkin.

  Erityistä tässä esityksessä oli myös se, että se oli tehty nimenomaan Pikisaliin. Sinne oli rakennettu täydelliset puitteet juuri tälle showlle. Näyttelijät toimivat joka puolella salia, ylätasannetta myöten ja yleisön seassa. Näyttelijät ottavat yleisön lämpimästi vastaan jo lämpiöstä alkaen ja draamaa on luvassa jo kolme varttia ennen varsinaista aloitusta sekä väliajalla. Perinteistä tavallista katsomoa ei ole vaan katsojat ovat joka puolella salia kokemassa esityksen tapahtumia ihan läheltä. Näyttämön ja katsomon raja häviää. Loistavaa. Yleisöä myös kosiskellaan mukaan monissa kohtaa, mikä oli myös hienoa. Akrobaattinumerot aina sopivissa väleissä värittivät mukavasti kokonaisuutta. Akrobaattinumerot loivat kutkuttavaa jännitystä saliin.

  Siellä kun istui salissa yhtenä pienenä pisteenä ja katseli muuta yleisöä niin todella aisti, että nyt ollaan kaikki yhdessä kokemassa jotain uutta ja yllättävää. Ja liikutuksen valtava määrä näytöksen loppupuolella oli myös yhteisesti jaettua.

  Kiitos ja monta halausta koko työryhmälle ja Oulun teatterille, että saimme kokea tämän. Aivan omanlaista, uutta ja ihanaa.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *