Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Huom! Poistunut ohjelmistosta.

Katso traileri

Humoristisen raivokas avioliittokuvaus

Kuka pelkää Virginia Woolfia? on Edward Albeen klassikkonäytelmäteksti vuodelta 1962. Se kertoo vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin vieraiksi heille saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey. Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät, kun kohtuuton käytös, vanhat kaunat, raivokas huumori ja erilaiset pelit saavat vallan sivistyneistä ihmisistä.

Teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia. Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja.

Edward Albee (1928–2016) oli näytelmäkirjailija, joka lasketaan yhdeksi neljästä vuosisatansa merkittävimmästä yhdysvaltalaisesta näytelmäkirjailijasta (muut olivat Arthur MillerSam Shepard ja Tennessee Williams). Albeelle myönnettiin Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä Pulitzer-palkinto, ja Elisabeth Taylor sai sen elokuvaversiosta (1966) parhaan naispääosan Oscarin.

Teoksen esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Esitykset ja liput

Näyttelijät

Annina Rokka
Janne Raudaskoski
Henri Tuominen
Asta Sveholm

Työryhmä

Edward Albee

Näytelmäteksti

Reita Lounatvuori

Suomennos

Alma Lehmuskallio

Ohjaus

Jukka Kyllönen

Lavastus ja valosuunnittelu

Jaana Kurttila

Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu

Antti Lindholm

Äänisuunnittelu

Huomioi

Esityksessä käytetään teatterisavua.

Galleria

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Arviot

”Oulun esityksen roolitus osuu nappiin. Tässä raa’assa nelinpelissä ei voi olla heikkoa lenkkiä. Hahmoista pitää kuoriutua joko hyvä pahis tai lapsekas marttyyri… Tyrmäykseen tarvitaan kolme erää. Albeen mestarillisesti kirjoittama raskaan sarjan parisuhdeottelu on loistava tekstivalinta ja voittaa kultaa Oulun teatterin taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion ohjauksena”, – Eeva Kauppinen, Kaleva 31.8.2023

Kommentit

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *