Ainoa kotini

Esitykset 30.11. saakka.

Katso traileri

Uskalla pinnan alle

Kantaesitys suurella näyttämöllä yhdistää tanssia, draamaa ja uskomattoman elämäntarinan. 

Hanna on viisikymppinen neljän lapsen äiti, joka silittää sukat, valmistaa omat myslit, tekee työt ajallaan, hoivaa läheisten sairaudet ja rakastaa lujasti. Mutta Hannalla on salaisuus. Se on synkkä juurakko, joka lävistää kaikki hänen elämänsä suhteet.   

Ainoa kotini on raju ja kaunis tarina vaikenemisen siltoja pitkin siirtyvistä ylisukupolvisista taakoista. Esitys perustuu Hanna Brotheruksen valtavan suosion saaneeseen omaelämänkerralliseen romaaniin. Se yhdistää fyysisen teatterin, tanssin ja draaman esitykseksi, joka kurkoittaa surun läpi kohti kepeyttä ja iloa. 

Esityksen dramatisoi ja ohjaa Susanna Airaksinen, joka on palkittu ohjaaja, kirjoittaja ja dramaturgi. Hänen töitään on nähty esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatterissa (Ei kertonut katuvansa, Everstinna), Åbo Svenska Teaterissa (Dracula) ja Turun Kaupunginteatterissa (Neljäntienristeys). 

Olen pitkään halunnut tehdä esityksen, jossa yhdistyisi väkevä draama ja pakahduttava tanssi. Kun luin Hannan romaanin, tajusin, että tässä se on. Ihastuin Hannan kieleen ja kerronnan rohkeuteen. Lukiessa poskia kuumotti ja kroppa janosi tanssimaan. Tämä on niin tunnistettava, mutta näitä naiseuteen ja äitiyteen liittyviä asioita ei sanota ääneen”, Airaksinen kertoo.

Koreografina toimii palkittu Panu Varstala. Hän on työskennellyt koreografina muun muassa Kansallisteatterissa (Ronja ryövärintytär, Pentti Linkola – kaltaisemme? ja Tie Konyaan), Lahden kaupunginteatterissa (Karnevaali 2020, Täällä Pohjantähden alla, osat I ja II) ja Tanssiteatteri MD:ssa (Human-namuH). 

Esityksessä käsitellään myös syömishäiriötä. Apua syömishäiriöön voi hakea Syömishäiriöliitosta, joka järjestää tukea ja toimintaa matalalla kynnyksellä. 

Esitykset ja liput

Ohjaaja

Susanna Airaksinen (s.1984) valmistui Taideyliopiston Teatterikorkoakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta 2017. Airaksinen aloitti KOM-teatterin taiteellisena johtajana marraskuussa 2023. Sitä ennen Airaksinen on ohjannut useita teoksia muun muassa Turussa ja Helsingissä sekä opettanut Teatterikorkeakoulussa. Airaksinen on palkittu muun muassa Suomen teatteriohjaajien ja dramaturgien tunnustuspalkinnolla. Airaksisen ohjauksissa näkyy väkevä tulkinta aiheesta sekä kaunis ja omintakeinen visuaalinen toteutus. 

Koreografi

Panu Varstala (s. 1975) on tanssija, koreografi ja muusikko. Hän valmistui Taideyliopiston Teatterikorkoakoulusta tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2008. Varstalan koreografioissa oleellista on jokaisen esiintyjän persoonallisen liikkeen löytäminen ja työstäminen sekä yhteisen näyttämön idean vaaliminen. Siinä jokainen saa osallistua teoksen luomiseen ja näyttämön jokainen osa-alue on yhtä tärkeä. 

Näyttelijät

Elina Korhonen
Pentti Korhonen
Elviira Kujala
Joose Mikkonen
Merja Pietilä
Aki Pelkonen
Timo Pesonen
Janne Raudaskoski
Ville Sievänen
Saida Solla
Anne Syysmaa
Tuula Väänänen

Työryhmä

Hanna Brotherus

Alkuperäisromaani

Susanna Airaksinen

Dramatisointi ja ohjaus

Panu Varstala

Koreografia

Aino Koski

Lavastussuunnittelu

Karoliina Koiso-Kanttila

Pukusuunnittelu

Elina Romppainen

Valosuunnittelu

Jari Niemi

Äänisuunnittelu

Eija Juutistenaho

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu

Arviot

”Susanna Airaksisen ohjaama esitys ei kerro kaikkea kaikille. Mutta se kertoo tarpeeksi, että katarttinen eläytyminen kahtiajakautuneen Hannan elämään on mahdollista. Toteutus voittaa kirkkaasti trapetsitaiteilun taiteen ja tirkistelyn välillä.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 27.8.2024

”Ainoa kotini on teos, joka muistuttaa meitä elämän kauneudesta ja haavoittuvuudesta, ja siitä, kuinka tärkeää on rohkeasti kohdata menneisyytensä. Tanssi, draama ja yhden henkilön elämäntarina yhdistyvät upealla tavalla. Näyttelijöiden lisäksi lavalla nähdään ammattitanssijoita, joiden keskinäinen yhteistyö on saumatonta.” – Riitta Ylilehto, Kuiske 28.8.2024

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Galleria

Romaanista näyttämölle

Romaanista näyttämölle -keskustelutilaisuudet jatkuvat Hanna Brotheruksen Ainoa kotini –teoksen merkeissä lauantaina 28.9.2024 päiväesityksen päätyttyä noin klo 15.30–16.30. Puhumassa ovat Ainoa kotini -näytelmän ohjaaja Susanna Airaksinen ja koreografi Panu Varstala. Tilaisuuden juontaa kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilija Janne Rosenvall. Tilaisuus alkaa heti Ainoa kotini –esityksen jälkeen suuren näyttämön lämpiössä. 

Kommentit

  1. Päivi Vähämetsä-Tuononen avatar
    Päivi Vähämetsä-Tuononen

    Tämä teatteriesitys meni ihon alle, se kosketti syvälle sisimpään ennen kokemattomalla tavalla. Järisytti sielua, kosketti kovasti. Hyväili ja helli kauneudellaan. Teki sen, mitä taide voi parhaimmillaan tehdä.
    Sanat eivät riitä…. mutta haluan silti yrittää tuoda ajatuksiani julki.
    Koreografiat olivat oivaltavia, veivät tarina taidokkaasti eteenpäin. Niin kaunista ja puhuttelevaa, ja niin totta. Näyttelijät olivat erittäin vakuuttavia ja liikekieli oli taidokkaasti juuri sitä, mitä tilanne milloinkin vaati.
    Täytyy myöntää, että kirjasta en oikein pitänyt ja siksi olin hieman varautunut, mitä tuleman pitää. Tämä teatteriversio oli kuitenkin aivan toista maata. Käsikirjoitukseen oli poimittu kaikki olennainen. Ohjaus oli kerrassaan mestarillinen. Ja lavastus! Miten vähällä voikaan tehdä niin paljon?!
    Tuhannet kiitokset koko työryhmälle tästä mestariteoksesta!

  2. Päivi Olsen avatar
    Päivi Olsen

    Kiitos 31.10. Klo 19 Ainoa kotinini esityksestä: Kyllä oli vahva ja puhutteleva kokemus. Kirjan dramatisointi näyttämölle oli onnistunut todella hyvin, mukana vahvasti liikekieli.mikä oli oleellinen osa esitystä, ja onnistunut sellainen. Myös lavastus ja puvustus yksinkertaisuudessaan toimi hienosti. Näyttelijöiden työstä äiti-tytärlinja nousi esiin, luonnollisesti, teema huomioiden. Erityisesti Anne Syysmaa Hannan roolissa sykähdytti! Kiitos ja kunnia koko tekijäjoukolle!

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *