Klassikoiden täyteisessä syksyssä muun muassa Leo Tolstoin Anna Karenina

Syyskauden ohjelmiston Oulun teatterissa täydentävät Leo Tolstoin klassikko Anna Karenina ja rakastettu Tove Janssonin Taikatalvi. Lisäksi ohjelmistoon palaa Charles Dickensin jouluklassikko Saiturin joulu

Oulun teatterin syksy juhlii jälleen esittävän taiteen monenlaisuutta. Syksyn ensimmäisessä suuren näyttämön produktiossa, improvisoidussa Päin näköä -esityksessä kaikki on yllättävää, viihdyttävää ja ennakoimatonta, kun taas ohjaaja Anne Rautiaisen ja talon suunnittelijoiden Anna Kareninan tulkinnalta odotan upeasti viimeisteltyä visuaalisuutta ja tunteisiin käypää riistävyyttä. Taikatalven maagisen nukkemaailman puolestaan odotan avautuvan myös sellaisille pienille ja isoille katsojille, joille suomen kieli ei ole ensimmäinen kieli”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio

Leo Tolstoin Anna Karenina on yksi kirjallisuuden helmistä. Osissa vuosina 1875–1877 julkaistu klassikko sijoittuu Pietarin ylhäisiin seurapiireihin ja kertoo kaksi erilaista rakkaustarinaa, toisen traagisen ja toisen onnellisemman.  

Oulun teatteri tuo suurelle näyttämölle brittiläisen Helen Edmundsonin dramatisoinnin, joka ei vain toista romaanin tapahtumia, vaan rakentaa niistä omalakisen ehdotuksen teatteriksi ja nostaa Anna Kareninan kanssa yhtä vahvaksi päähenkilöksi Konstantin Levinin ja hänen rakkaustarinansa. Se vyöryttää tapahtumat näyttämölle pyörteenomaisesti ja luottaa fyysiseen ilmaisuun henkilövetoisen draaman lisäksi. 

Anna Karenina on näytelmä elämänvalintojen merkityksistä, sosiaalismoraalisista odotuksista ja intohimosta. Teos pohtii miten tätä mahdollisesti ainutta elämää, joka meille on annettu, pitäisi elää. 

Klassikon ohjaa Anne Rautiainen, joka tunnetaan visuaalisista ja liikkeellisyyttä hyödyntävistä näyttämöteoksista. 

Anna Kareninan roolissa nähdään Elviira Kujala, Kareninin roolissa Janne Raudaskoski, Annan rakastajaa Vronskia näyttelee Timo Pesonen, Leviniä Joose Mikkonen ja Levinin vaimoa Kittyä Titta Toivanen

Anna Kareninassa on pakahduttavaa intohimon kuvausta ja suuria tunteita, jotka vaativat paljon näyttelijäntyöltä. Pääroolin tekee herkkä, ilmaisuvoimainen ja fyysisesti erittäin taitava Elviira Kujala, jonka tulkintaa Annasta en malttaisi ollenkaan odottaa. Ihailen myös ohjaaja Anne Rautiaisen visuaalisesti viimeisteltyä ohjaustyyliä, josta hieno esimerkki oli aiemmin Kuopioon ja myöhemmin Tampereen Työväen Teatteriin tehty Frida Kahlosta kertova Frida”, lisää Lehmuskallio.   

Anna Karenina 
Ensi-ilta 15.11. 
Suuri näyttämö 

Alkuperäisromaani: Leo Tolstoi 
Dramatisointi: Helen Edmundson 
Suomennos: Aino Piirola 
Ohjaus: Anne Rautiainen  
Lavastussuunnittelu: Kalle Nurminen 
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila 
Valosuunnittelu: Jukka Kyllönen 
Koreografia: Jenni Nikolajeff 
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Eija Juutistenaho 

Rooleissa: Elviira Kujala, Janne Raudaskoski, Timo Pesonen, Elina Korhonen, Aki Pelkonen, Titta Toivanen, Joose Mikkonen, Henri Halkola, Heli Haapalainen, Mirjami Kukkola, Pentti Korhonen, Tuula Väänänen, Tuure Korja ja Toivo Kalliojärvi 

Taikatalvi ennakkomarkkinointikuva

Kotimaisen nukketeatterin kärkinimet luovat Taikatalven pienelle näyttämölle 

Tove Janssonin Taikatalvi on vuonna 1957 ilmestynyt rakastettu tarina. Siinä Muumipeikko herää kesken talviunen ja kohtaa ensimmäistä kertaa uuden ja salaperäisen vuodenajan, jonka tapahtumia ei ole ikinä aikaisemmin todistanut.   

Muu muumiperhe nukkuu ja tutut maisemat ovat peittyneet lumeen. Uimahuonetta asustavan Tuu-Tikin ja mäkeä villisti laskevan Pikku Myyn lisäksi Muumipeikko kohtaa myös muita sydäntalven asukkeja, meluisan Hemulin ja nurkissa rapisevan esi-isän, revontulten kauneuden sekä vaarallisen pakkasen. Talviset seikkailut läpikäytyään Muumipeikossa herää uudenlaista itsenäisyyttä ja rohkeutta – onhan hän nyt ensimmäinen muumi, jolla on kaikki vuodenajat. 

Tove Janssonin muumitarina herää eloon Oulun teatterin pienellä näyttämöllä nukketeatterin keinoin. Ilmeikkäät muumihahmot suunnittelee Helena Markku ja esityksen ohjaa Merja Pöyhönen, jotka ovat suomalaisen nykynukketeatterin kärkinimiä. 

Koko perheen Taikatalvi tarjoaa tuttuja hahmoja, jännittävän talviseikkailun ja upouusiin tunteisiin tutustumista leikkisässä nukketeatterimaailmassa. 

Taikatalvessa on ihanasti läsnä se maagisuus, joka teatterissa parhaimmillaan on. Jos jollain on vielä käsitys nukketeatterista yksinkertaisilla käsinukeilla tehtynä luukkuteatterina, niin tervetuloa tuulettamaan sitä! Nukketeatteri on parhaimmillaan käsittämättömän hienoa, kun on vaikea uskoa, etteivät usealla eri nukketekniikalla tehdyt hahmot elä ja hengitä ilman ihmisen apua. Joskus nuken kautta voi kokea jopa voimakkaammin samastuvansa esityksen maailmaan kuin ihmisnäyttelijöiden”, kertoo Lehmuskallio.  

Taikatalvi 
Ensi-ilta 14.11.2025 
Pieni näyttämö 

Alkuperäisromaani: Tove Jansson 
Dramatisointi: Jukka Heinänen 
Ohjaus: Merja Pöyhönen 
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Veera-Maija Murtola 
Nukkesuunnittelu: Helena Markku 
Äänisuunnittelu: Kati Ylinen 
Valosuunnittelu: Mika Ryynänen 
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Jessica Taponen 
Esitysoikeudet: Agency North ja Moomin Characters 
Ikäsuositus: 7 vuotta 

Rooleissa: Valtteri Aaltonen, Annika Aapalahti, Annika Rokka, Merja Pietilä, Henri Tuominen 

Säihkettä ja joulutunnelmaa 

Saiturin joulu esityskuva
Saiturin joulu palaa ohjelmistoon marraskuussa. Kuvassa Henri Tuominen ja Janne Raudaskoski. Kuva: Janne-Pekka Manninen.

Syyskaudella 2024 loppuunmyyty Saiturin joulu palaa suurelle näyttämölle 22. marraskuuta. Heta Haanperän ohjaama Dickensin jouluklassikko virittää jouluntunnelmaan kertoen hienon kasvutarinan kylmäkiskoisesta liikemiehestä. 

Ohjelmistossa nähdään alkusyksystä lähtien myös aiemmin julkaistu Päin näköä -improvisaatioesitys ja keväältä 2025 jatkavat Perillä–Destination–الوصول إلى, Nälkävuosi ja Kinky Boots sekä Moninaisuuden näyttämön Asetelma – ennen ja jälkeen

Nälkävuoden esitykset alkavat syksyllä klo 18.30 näytelmän pituuden vuoksi. 

Syksyn ohjelmisto 

Suuri näyttämö 
Päin näköä, ensi-ilta 23.8. 
Perillä–Destination–الوصول إلى, esitykset 28.8. alkaen 
Kinky Boots, esitykset 5.9. alkaen 
Anna Karenina, ensi-ilta 15.11. 
Saiturin joulu, esitykset 22.11. alkaen 

Pieni näyttämö 
Nälkävuosi, esitykset 28.8. alkaen 
Taikatalvi, ensi-ilta 14.11. 

Vinttikamari 
Asetelma – ennen ja jälkeen, elokuussa 2025 

Syksyn ohjelmiston liput nyt myynnissä