Suomen 50-luku kohtaa David Lynchin kantaesityksessä – ”Kokemus on parhaimmillaan huumaava” 

Marko Järvikallaksen kirjoittama immersiivinen mysteerinäytelmä Vihreät niityt saa ensi-iltansa perjantaina 23. elokuuta. Kantaesityksen ohjaavat Janne Saarakkala ja Pirjo Yli-Maunula.  

“Tulossa on intensiivinen, seikkailuhenkinen ja aistivoimainen elämys, jossa tarina on kuin palapelin hajallaan olevat palat. Niistä koostuu katsojille yksilöllinen kokemus kertomuksesta. Tunnelmat nousevat tarinaa merkittävämpään osaan, katsoja astuu ikään kuin elokuvan sisään ja liikkuu siellä enimmäkseen itsenäisesti”, ohjaaja Pirjo Yli-Maunula valaisee. 

Teatteria, nykytanssia ja -sirkusta soveltavan esityksen tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1952, jolloin Suomessa järjestettiin olympialaiset, Armi Kuusela kruunattiin Miss Universumiksi ja viimeinen sotakorvausjuna lähti kohti Neuvostoliittoa. Elettiin uutta, toiveikasta aikakautta. 

“Sota on yllättäen tullut lähemmäksi meitä. Siksi on syytä palauttaa mieleen toisen maailmansodan jälkeisiä tunnelmia ja saada tuntumaa siitä, miten Suomi selvisi. Mistä voimme saada lohtua ja tulevaisuudenuskoa? Erityisesti tarkastellaan ihmisen sisäisiä ristiriitoja, ikuista taistelua hyvän ja pahan välillä”, ohjaaja Janne Saarakkala kuvailee. 

Immersiivisessä teoksessa katsoja liikkuu itsenäisesti ja ikään kuin uppoaa esityksen sisään. Vihreät niityt on moniaistinen ja lempeästi osallistava. Osallistuminen on vapaaehtoista ja tarjotuista mahdollisuuksista on sopivaa kieltäytyä. Ainoa mitä pitää tehdä on kävellä ja siirtyä huoneesta sekä kerroksesta toiseen.   

Jokainen katsoja kokee kohtauksia epälineaarisella tavalla ja kokemus rakentuu katsojien valintojen kautta. Esityspaikkana on Tuirassa sijaitseva vanha koulurakennus, joka antaa teokselle oman mausteensa. 

“Tärkeä mauste tai inspiraation lähde on David Lynchin tuotanto, varsinkin niiden vinksahtanut huumori ja alitajunnasta nousevat oudot kuvat. Immersiivisessä esityksessä katsojan aktiivinen rooli korostuu ja kokemus on parhaimmillaan huumaava ja vapauttava. Ihan kuin palaisi lapsuuden leikkeihin”, ohjaajat luonnehtivat. 

Rooleissa nähdään Oulun teatterin näyttelijät Heli Haapalainen, Henri Halkola, Jaana Kahra, Titta Toivanen, Henri Tuominen ja Elina Ylisuvanto sekä Flow Productionsin sirkustaiteilijat Jared Van Earle ja Katariina Van Earle, tanssijat Milla Virtanen ja Silja Tuovinen ja esiintyjä Nikke Launonen

Teos on Oulun teatterin ja immersiivisistä teoksista tunnetun Flow Productionsin yhteistuotanto. Yhteistyötä tukee uudet klassikot -rahasto. 

Vihreät niityt 

Ensi-ilta pe 23.8.2024 
Entinen kuurojen koulu, Lossikuja 6 
Kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan. 
Ikäsuositus 16 vuotta 

Käsikirjoitus: Marko Järvikallas 
Ohjaus: Janne Saarakkala ja Pirjo Yli-Maunula 
Lavastussuunnittelu: Kalle Nurminen 
Pukusuunnittelu: Paula Koivunen 
Valosuunnittelu: Jukka Huitila 
Äänisuunnittelu: Anssi Laiho 
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu: Melina Matinlompolo 
Valokuvat: Janne-Pekka Manninen