Ihmemaa Ozin esiintyjät lavalla ja yleisö näkyy katsomossa

Yleisö palasi katsomoihin koronavuosien jälkeen

Oulun teatteri teki osakeyhtiöhistoriansa parhaan lipunmyyntituloksen vuonna 2023. 

Vuosi 2023 oli Oulun teatterin ensimmäinen tavanomainen toimintavuosi koronan jälkeen. Teatterin taiteellinen ohjelmisto pystyttiin viemään läpi suunnitellusti ensimmäistä kertaa isoja muutoksia tuoneiden koronavuosien jälkeen. Sisällöissä painotettiin strategianmukaisesti merkityksellisyyttä, yhteyden luomista ja erilaisten yleisöjen huomioonottamista. 

Katsojamäärä palasi koronaa edeltävälle tasolle 72 492 katsojaan. Yleisötyötapahtumat mukaan lukien kävijöitä oli lähes 90 000.  

Vuonna 2023 Oulun teatterissa lanseerattiin uusia yleisötyökonsepteja: Open Stage -tilaisuudet nuorille ja Tarinoiden taikaa -tilaisuudet ikäihmisille. Suosittu PikiTalk-yleisötyötapahtuma sai jatkoa kolmannella kaudellaan neljän after work -illan verran. Erilaisia teatterin produktioihin liittyviä avoimia harjoituksia, taiteilijatapaamisia ja keskustelutilaisuuksia järjestettiin sekä keväällä että syksyllä. Näihin ja muihin teatterissa ja sen ulkopuolella järjestettäviin tilaisuuksiin osallistui yhteensä reilut 17 000 kävijää 234 eri tilaisuudessa. 

Oulun teatterin vuoden 2023 lipunmyyntitulos oli osakeyhtiön historian paras. Lipunmyyntitulot olivat 1 855 047 euroa. Aiempi paras tulos on vuodelta 2018, jolloin lipunmyyntitulot olivat 1 648 292 euroa.  

”Koronavuodet olivat vaikea aikakausi teatterille ja yleisesti koko esittävien taiteiden kentälle. Teimme kuitenkin Oulun teatterissa strategiamme mukaista kehitystyötä poikkeusvuosien selviytymisen rinnalla ja nyt voi todeta, että tehty työ kantaa hedelmää. Vaikeina aikoina teatteri kokoaa ihmisiä yhteisen merkityksen luomisen ja kokemisen äärelle ja tarjoaa mahdollisuuden uusiin näkökulmiin. Tavoitteenamme on palvella monipuolisesti alueen yleisöjä”, toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen iloitsee.  

Vuoden 2023 ohjelmiston avasi käytännössä loppuunmyyty Taikahuilu-ooppera. Vuoden 2023 esitysten kokonaistäyttöaste oli 73 prosenttia. Täyttöasteissa mitattuna vuonna 2023 suosituimpia teoksia olivat Taikahuilu 99 prosenttia, Ihmemaa Oz 88 prosenttia ja Post-Kabaree 86 prosenttia. 

”Vuosi 2023 oli johtajakauteni ensimmäinen vuosi, jonka saimme mennä läpi ilman sen suurempia mullistuksia. Näyttämöteokset Taikahuilu-ooppera, Kuolema Venetsiassa, Pienen hauen pyydystys, Nuorten näyttämön Antigone, Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?, Ei kertonut katuvansa, Ihmemaa Oz ja Post-Kabaree saivat kaikki nähdä valon ja kohdata katsojat, samoin kuin vierailuohjelmiston ja Lasten ja nuorten teatterifestivaalin esitykset”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja jatkaa: 

“Olen mielettömän iloinen, että viime vuosina tehty kehitystyö näkyy tällaisena tuloksena, kun olemme saaneet keskittyä siihen, mitä parhaiten osaamme. Myös tänä vuonna meillä sinnikkäästi taistellaan, paljastetaan ja esitetään; siivotaan, hitsataan ja paistetaan kalaa, jotta taide voisi tapahtua.”