Yksi on kaksi – Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali uudistuu 

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali on tuonut jo yli 40 vuotta teatteritaiteen iloa lapsille ja nuorille. Keväällä 2024 festivaali uudistuu, ja sen ohjelmisto nuorille ja lapsille erotellaan omille festivaaliviikoilleen, koska Oulun teatteri haluaa entistä paremmin pystyä tekemään teatterista katsojiensa näköisen. 

Oulun nuorten teatterifestivaalia vietetään 14.–16. maaliskuuta ja Oulun lasten teatterifestivaalia vietetään 19.–23. maaliskuuta. 

“Festivaalien idea on hyvin yksinkertainen: tuoda Ouluun mahdollisimman hyviä ammattilaisten tekemiä esityksiä lapsille ja nuorille. Meille lapsi tai nuori ei ole arvokas vain tulevaisuuden aikuiskatsojana, vaan tässä ja nyt, senikäisenä kuin on”, festivaalien taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio kertoo. 

Festivaalien tarkoituksena on esitellä mahdollisimman erilaisia tapoja tehdä ja kokea esittävää taidetta. 

“Mukana on puheteatterin lisäksi esimerkiksi tanssia, sirkusta, nukketeatteria, musiikkiteatteria, fyysistä teatteria ja näitä yhdistäviä sekamelskoja. Festivaalien yksikään esitys ei voi yksinään määritellä, mitä teatteri on, vaan jokainen esitys on oma ehdotuksensa teatteriksi”, Lehmuskallio kuvailee. 

Jam.Shenanigansin nykysirkusesitys Shenanigans on yksi Lasten teatterifestivaalin esityksistä.

Lasten festivaalilla nähdään 14 esitystä, muun muassa Jam.Shenanigansin nykysirkusesitys Shenanigans, Stella Polariksen Vedetään hatusta, hihasta ja vähän lahkeestakin ja Kajaanin teatterin Kepparit –Valoa pimeyteen. Ohjelmistossa on mukana myös kansainvälisyyttä. 

“Ruotsalaisen Kompani Giraff -ryhmän Goldberg-muunnelmat on yksi maagisimpia ja viehättävimpiä nykysirkusesityksiä, joita olen pitkään aikaan nähnyt. Lähde katsomaan, miten pallo vaihtuu lusikaksi ja miten käsi ei tottele omistajaansa. Lisäksi esityksessä rakentuu aivan valloittava dominorata”, Lehmuskallio vinkkaa. 

Nuorten festivaalin ohjelmistossa ovat Pauliina Aladinin ja työryhmän Jos nyt olisi huominen, Oulun teatterin Nuorten näyttämön Don Quijote, Oulun teatterin Punaisin ruusu puhkeaa kukkaa ja kaksi Open Stage –iltaa, joissa nuoret pääsevät itse esiintymään. 

Jos nyt olisi huominen nähdään Nuorten teatterifestivaalilla.

Jos nyt olisi huominen on tanssiteos sateenkaarevista unelmista. Se on koskettava yhdistelmä runsautta ja herkkyyttä. Esityksessä yhdistyy vallattomasti nykytanssi, popmusiikki, kokeellinen äänimaisema, fantasiamainen pukusuunnittelu ja moninaisuutta juhlistava liikekieli.  

Perinteiseen tapaan Nuorten näyttämö tarttuu klassikkoon ja tekee siitä omansa näköisen version. Don Quijote kuvittelee olevansa ritari, joka taistelee urheasti pahan voimia vastaan, vaikka on todellisuudessa tavallinen heppu, joka on lukenut liikaa sankarillisia ritariromaaneja.

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan on voimakkaan visuaalinen komedia rakkaudesta, sitoutumiskammosta ja onnettoman rakkauden yli pääsemisestä. Näytelmäperustuu Liv Strömquistin samannimiseen sarjakuvaan vuodelta 2019. 

Liput ovat nyt myynnissä!