Näyttämöraadin toinen kausi alkaa uusin kasvoin

Vuosi sitten onnistuneesti lanseerattu Oulun teatterin Näyttämöraati jatkuu uusin kasvoin. 

Näyttämöraadissa kaudella 2023–2024 ovat Oulun ammattikorkeakoulun viestintäjohtaja Anne-Maria Haapala, piispa Jukka Keskitalo, tanssija Julian Owusu, Oulun suomalaisen yhteislukion opiskelija Miljabella Saukkonen, muusikko Jukka Takalo, Oulun kauppakamarin palvelusektorijohtaja Mari Viirelä sekä avoimen haun kautta valitut Iikka Kuha ja Minna Merenheimo, jotka eivät ole aiemmin käyneet teatterissa. 

Näyttämöraadin ensimmäinen kausi oli osallistujille ja meille teatterille antoisa. Saimme uusia näkökulmia katsojien kokemuksiin ja palautteet ohjaavat kehitystyötämme. Uuden kauden myötä vahvistuvat myös ei-kävijöiden näkökulmat ja on erityisen kiinnostavaa kuulla, mitä voimme oppia heidän kokemuksistaan”, toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen kertoo. 

Uusi Näyttämöraati aloittaa toimintansa marraskuun ensi-illoista eli ensimmäiset kokemukset tulevat Ihmemaa Oz -näytelmästä ja Post-Kabaree-show’sta. 

Näyttämöraati on Oulun teatterin kokoama, riippumaton joukko mielenkiintoisia oululaisia, jotka kertovat omin sanoin teatterikokemuksistaan eri kanavissa. Raatilaisille ei makseta palkkaa, mutta he saavat kutsun Oulun teatterin ensi-iltoihin tulevan vuoden aikana. Teatteri ei oleta heidän suhtautuvan myönteisesti esityksiin, vaan aidosti pohtivan näytelmien sisältöjä ja omia kokemuksiaan. 

Kerrontatavat vaihtelevat blogikirjoituksista twiitteihin ja Tiktok-videoista Instagram-päivityksiin. Seuraa sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta #Näyttämöraati.  

Oulun teatteri aloitti Näyttämöraadin marraskuussa 2022, koska taidekritiikkien määrä on viime vuosina merkittävästi vähentynyt ja toisaalta vertaisarvioinnin merkitys on someaikana kasvanut. Oulun teatteri halusi ja haluaa edelleen lisätä puhetta taiteesta rennolla ja uudella tavalla. 

Näyttämöraadin muodostaa innostunut joukko oululaisia eri aloilta

Anne-Maria Haapala on Oulun ammattikorkeakoulun viestintäjohtaja. Työnsä ohella hän käsikirjoittaa ja ohjaa lähinnä yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa teatteria.  

Teatteri on minulle läheisin taiteen muoto. Se auttaa ymmärtämään elämää ja sen ilmiöitä – sitä kautta itseäni sekä muita. Teatteri merkitsee minulle vapautta olla minä, se on osa minun identiteettiäni. Teatteriin liittyy myös vahva kokemus yhteisöllisyydestä.”   

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo on kotoisin Tornionjokilaaksosta pienestä maalaiskylästä, joten lapsena hän pääsi osalliseksi teatterista lähinnä koulussa vierailleiden teatteriseurueiden myötä. Nuo hetket jäivät vahvasti hänen mieleensä ja herättivät kiinnostuksen teatteria kohtaan.   

Koen, että teatteri vie minut arjen yläpuolelle ja haastaa omaa ajattelua vieden uusiin maailmoihin.

Iikka Kuha on 26-vuotias ohjelmistokehittäjä, jonka harrastuksia ovat videopelit, kuntosali ja musiikki. Perinteiseen kulttuuriin liittyvistä asioista häntä kiinnostaa eniten arkkitehtuuri.    

Jokin aika sitten juttelimme erään tuttavan kanssa teatteriharrastuksesta ja sen merkityksestä hänen elämäänsä. Totesin itse, etten tiedä aiheesta yhtään mitään ja vaikka pientä kiinnostusta on ollut silloin, kun teatteriesityksistä saa harvoin kuulla, en ole koskaan uskaltanut lähteä siihen kurkistamaan. Odotan innolla ja optimistisella mielellä ensimmäisiä esityksiä. Toivottavasti käteen jää uudenlaisia kokemuksia ja perspektiiviä tuntemattomasta maailmasta!” 

Yhteisöpedagogi Minna Merenheimo työskentelee nuorisotyöntekijänä Nurri-hankkeessa. Pudasjärveltä kotoisin oleva Merenheimo on ollut kiinnostunut teatterista pikkulapsesta saakka, mutta ei ole käynyt koskaan teatterissa.   

Pidän kovasti esimerkiksi elokuvissa käymisestä, mutta tietynlaisten ennakkoluulojen vuoksi en ole uskaltautunut teatteriin, vaikka rahaa olisi joskus siihen ollutkin. Odotan innolla Näyttämöraatia, jotta pääsen purkamaan näitä ennakkoluuloja, saamaan uusia elämyksiä ja oppimaan uutta!”   

Julian Owusu on oululaistunut tanssitaiteilija ja -opettaja, jonka sydän sykkii hiphopille. Yhteisöllisyys ja yhdessä olemisen tutkiminen ja tukeminen on Julianin työn, taiteen ja elämänkin keskiössä.  

Näyttämö on maaginen paikka. Se tekee näkyväksi todellisuuksia, joille meillä ei ole sanoja ja luo tulevaisuuksia, joita emme osata edes kuvitella.” 

Miljabella Saukkonen on seitsemäntoistavuotias lukiolainen OSYKista. Hän on suuri kirjojen ja hyvän itsetehdyn ruuan ystävä. Saukkonen rakastaa talven lumisia ja pimeitä iltoja sekä kesän lämpimiä päiviä, jolloin saa viettää aikaa mökin laiturilla nauttien lämpimistä tuulista ja viileästä vedestä.   

Ihastuin teatteriin jo nuorena, kun kävin katsomassa Ronja Ryövärintyttären peräti kolme kertaa Oulun teatterilla. Vaikka olenkin ehtinyt käydä teatterissa jo monia vuosia sekä Suomessa, että ulkomailla, tunnen silti oppivani jotain uutta jokaisella kerralla.” 

Laulaja-lauluntekijä Jukka Takalon sydämen asiana on pohjoisen elämän näkyväksi tekeminen. Hän on ohjannut musiikkivideoita, kirjoittanut kirjoja ja käsikirjoituksia sekä ollut perustamassa Ilmakitaran MM-kisoja ja Maakinen Martinniemi –tapahtumaa.

Erilaisissa esityksissä nautin yllätyksellisyydestä. Jos kuulen jo ensi tahdeista, miten biisi menee, saatan tylsistyä.”   

Mari Viirelä on monipuolinen kulttuurin kuluttaja, joka työskentelee Oulun kauppakamarilla palvelusektorin johtajana. 

Rakastan tarinoita, olivatpa ne kuunnelmia, elokuvia, kirjoja tai teatteria. Teatteri on aina elämys – se voi olla vahvasti tunteisiin vetoavaa ja joskus silkkaa aistien ilotulitusta upeiden lavasteiden, musiikin ja puvustuksen kautta.”