Riemukas satunäytelmä valtaa suuren näyttämön

 L. Frank Baumin klassikkosatuun perustuva näytelmä Ihmemaa Oz kertoo Dorothy-tytön matkasta Smaragdikaupungin viisaan ja mahtavan Oz-velhon luokse pyytämään apua kotimatkaansa varten. Matkan varrella tytön mukaan liittyvät Linnunpelätin, Peltimetsuri ja Leijona, joilla kaikilla on oma toiveensa Ozin velholle.  

Billy Elliotin ja Taikahuilun ohjannut Heta Haanperä on luonut työryhmänsä kanssa koko perheelle satuklassikon perinteisen teatterikerronnan keinoin. Luvassa on värikäs mielikuvitusmatka yllätyksellisten näyttämökuvien ja roolihahmojen seurassa. 

“Ozin ihmemaa-kirjat ovat inspiroineet lapsia ja aikuisia jo yli sata vuotta Siitä on lukuisia sovituksia, elokuvia, näytelmiä, sarjakuvia ja sitä on lainattu populaarikulttuurissa ja käytetty symbolina ja viittauksena lukuisissa teoksissa. Uskon, että teoksen imu on sen leikkisyydessä. Baum luo monenkirjavia hahmoja ja visuaalisen lumon, jonka halusimme nyt tuoda oululaiselle yleisöllemme juuri pimeän vuoden ajan ja huolia täynnä olevan ajankuvamme vastapainoksi”, ohjaaja Heta Haanperä kertoo. 

Tekijöiden ajatuksena on ollut saattaa näyttämölle seikkailu, joka kannustaa lapsia leikkimisen ja tarinalle heittäytymisen maailmaan.  

”Olen sen ajan lapsi, kun edellisen illan tv-ohjelmat ja yhdessä jaetut kirjat sekä koetut teatteriesitykset muuttuivat pihaleikeiksi. Leikki oli tapa käsitellä pelottaviakin asioita, jotka siinä leikkiessä saivat sopivan mittakaavan. Koko teatterin olemassaolo perustuu leikkiin ja siihen yhteiseen sopimukseen, että jaamme tilan, jossa hetken olemme jossain muualla, yhdessä. Olisipa upea juttu, jos lapset leikkisivät näitä klassikkohahmoja koulun tai päiväkotinsa pihalla”, kuvailee Haanperä. 

Sankaruus tämän satukirjan näyttämösovituksessa ei ole itsestään selvää, vaan Ozin tarinassa heikkoudet voivatkin kääntyä voitokkuudeksi. 

”On ollut ilo nähdä taitavien näyttelijöiden roolien piirtyvän Ozin maailmaan. Tämä teos luo kuvan, jossa lopulta kaikki kääntyy aina hyväksi. Työryhmässämme on kaksi kokenutta skenografia, jotka on tuoneet Ozin maailmaan sydämellisen palan teatterihistoriaa”, toteaa Haanperä. 

Ihmemaa Oz

Ensi-ilta 11.11.2023
Suuri näyttämö
Kesto noin kaksi tunti sisältäen väliajan. 

Rooleissa: Asta Sveholm, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen, Sami Lalou, Pentti Korhonen, Annina Rokka, Annika Aapalahti, Mirjami Kukkola, Aki Pelkonen sekä 20 osykilaista kuorolaisina.

Käsikirjoitus: L. Frank Baumin alkuperäisteoksen pohjalta Heta Haanperä
Alkuperäisteoksen suomennos: Tuomas Nevanlinna
Ohjaus: Heta Haanperä
Lavastus: Jyrki Seppä
Pukusuunnittelu: Riitta Raunio
Äänisuunnittelu: Jari Niemi
Valosuunnittelu: Mika Ryynänen
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Eija Juutistenaho
Koreografia: Milla Virtanen yhteistyössä esiintyjien kanssa