Näyttelijöiden juhlaa Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmässä

Edward Albeen klassikkonäytelmäteksti vuodelta 1962 saa ensi-iltansa Oulun teatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 25. elokuuta.

Kuka pelkää Virginia Woolfia? on tarina vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin vieraiksi heille saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey. Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät, kun kohtuuton käytös, vanhat kaunat, raivokas huumori ja erilaiset pelit saavat vallan sivistyneistä ihmisistä.

Tämä näytelmä kertoo ihmisten välisistä suhteista, kunnianhimoista, toiveista ja salaisuuksista. Vallankäyttö, julmuus, rakkaus, suunnaton turvattomuus ja äärimmäinen luottamus vaihtelevat tässä loistavasti kirjoitetussa teoksessa”, näyttelijä Annina Rokka kuvailee.

Näytelmä on nähty Oulun teatterissa aikaisemmin vuosina 1964 ja 1994. Sattumalta noin 30 vuoden välein Oulun teatterin ohjelmistossa oleva teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia.

Ohjaaja Alma Lehmuskalliolle näytelmä on tarjonnut hänelle harvinaisemman työskentelytavan.

Olen enemmän ohjannut teoksia, jotka eivät niin voimakkaasti perustu kirjoitettuun tekstiin, vaan esimerkiksi fyysiseen toimintaan, sirkustaitoihin, tanssillisuuteen ja sanattomiin näyttämökuviin. Tässä on pitänyt suostua menemään tekstin ehdoilla, ja se on ollut myös aivan ihanaa. Kukaan ei lennä vaijereiden varassa tai siirtele valtavia näyttämörakenteita, vaan keskitytään siihen, mitä tapahtuu ihmisten välillä”, summaa Lehmuskallio.

Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista.

Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja”, Lehmuskallio kuvailee.

Rooleissa nähdään Annina Rokka Marthana, Janne Raudaskoski Georgena, Asta Sveholm Honeyna ja Henri Tuominen Nickinä.

Oulun teatterin omien näyttelijöiden kanssa työskentely on aina nautinnollista, ja niin se on ollut nytkin. Näyttelijöillä on ollut opeteltavanaan hirmuinen tekstimassa, ja kukaan heistä ei ole lähellekään lyyhistynyt sen alle. Kaikista neljästä löytyy paitsi älyä, taitoa ja huumoria, myös uskallusta näyttää muiden edessä ihmisen raadollisempaa puolta, ja tätä ihailen kovasti”, kuvailee Lehmuskallio.

Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Ensi-ilta 25.8.2023
Pieni näyttämö
Kesto noin 3 tuntia 20 minuuttia sisältäen kaksi väliaikaa.

Näytelmäteksti: Edward Albee
Suomennos: Reita Lounatvuori
Ohjaus: Alma Lehmuskallio
Lavastus ja valosuunnittelu: Jukka Kyllönen
Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu. Jaana Kurttila
Äänisuunnittelu: Antti Lindholm

Rooleissa: Annina Rokka, Janne Raudaskoski, Asta Sveholm ja Henri Tuominen