Moninaisuuden näyttämön teos vuodelle 2023 valittu

Harold Hejazin videopeliesitys Adventures of Harriharri — Episode III on valittu Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön produktioksi syksylle 2023.

Tänä vuonna toista kertaa toteutettava Moninaisuuden näyttämö luovuttaa Oulun teatterin Vinttikamari-näyttämön kerran vuodessa esittävän taiteen moninaisuutta edistävälle työryhmälle, tekijöille, esitykselle tai tapahtumalle.

Adventures of Harriharri — Episode III -videopeliesityksessä Harriharri taistelee sosiaalisen syrjäyttämisen voimia vastaan integroituakseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Pelin päähahmo Harriharri on juuri saapunut Suomeen ja toivoo saavansa uusia ystäviä sekä lämpimän vastaanoton uuteen kulttuuriin. Harriharri luottaa itseensä ja motivaatioonsa toimia myös osana paikallista taidemaailmaa. Pelissä Harriharri joutuu tutustumaan suomalaiseen kulttuuri- ja maahanmuuttopolitiikkaan hämmentävillä tavoilla, jotka murskaavat hänen naiivin kuvansa Suomesta. Ponnisteluistaan huolimatta hän kohtaa jatkuvia vastoinkäymisiä pyrkiessään suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi.

Videopeliesityksen kerronta tapahtuu vuorovaikutteisen elokuvan sekä improvisoidun rapin ja laulun keinoin. Jokainen esitys on uniikki monipelaajakokemus, sillä yleisö voi vaikuttaa pelin kulkuun. Esitys on alun perin tuotettu Nykyesityksen näyttämölle, ja sitä tuki Taiteen edistämiskeskus. Ouluun tehdään esityksestä paikallinen versio.

”Harold Hejazi on kanadalainen taiteilija, joka on käynyt myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisterikoulutuksen. Oulun teatteri haluaa tukea myös ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita, sillä heidän saattaa olla vaikea saada jalansijaa suomalaisella taidekentällä. Hejazin esityssuunnitelma on paitsi tärkeä, myös humoristinen ja muodoltaan kekseliäs”, kommentoi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Kanadalainen taiteilija Harold Hejazi.

Moninaisuuden näyttämön voittajan valitsi raati, johon kuuluivat Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen sekä ulkopuolinen asiantuntijajäsen Oulun kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Anni Mannelin.

”Adventures of Harriharri sopii Moninaisuuden näyttämölle erinomaisesti, sillä se täyttää tavoitteen moninaistaa teatteria tuomalla näyttämölle pelaamisen elementtejä uudessa muodossa. Lisäksi Harriharri käsittelee yhteiskuntamme moninaisuutta totutusta poikkeavan ihonvärin ja uskonnon näkökulmasta”, Anni Mannelin toteaa.

Adventures of Harriharri — Episode III -esitykset koetaan 10.–12. elokuuta Vinttikamarissa ja liput tulevat myyntiin keskiviikkona 12. huhtikuuta.