Oulun teatteri on ehdolla Vuoden Teatteriksi 2023

Suomen Teatterit ry ja Vuoden Teatteri 2023 -raati on valinnut Oulun teatterin yhdeksi Vuoden Teatteri 2023 -palkinnon finalistiksi.

Ehdokkuus on valtavan iloinen asia! Tulin onnelliseksi siitä, että täällä yhdessä tekemämme kehitystyö tulee tälläkin tavalla näkyväksi. On ollut palkitsevaa todistaa, että todella vaikeista viime vuosista huolimatta teatterille on löytynyt sekä taiteellisesti että yhteisöllisesti älyttömän hyvä uusi suunta. Emme silti jää lepäilemään laakeriseppeleelle, paljon on vielä tekemättä”, kommentoi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Finalisteiksi on valittu myös helsinkiläiset nykytanssia ja fyysistä teatteria yhdistävä Carl Knif Company ja klovneriaan erikoistunut ammattiteatteriryhmä Red Nose Company.

Ehdokaskollegamme Carl Knif Company ja Red Nose Company ovat aivan upeita kumpikin. Hauska sattuma on se, että olemme tekemässä Carl Knif Companyn kanssa paraikaa yhteistuotantoa, Knifin ohjaamaa tanssiteatteriproduktiota Kuolema Venetsiassa, jonka ensi-ilta on Oulun teatterin pienellä näyttämöllä 10.3.2023. Siinä kohtaavat siis monta upeutta!”, lisää Lehmuskallio.

Raati valitsi Oulun teatterin Vuoden Teatteri 2023 -finalistiksi painottaen teatterin olevan elävä esimerkki siitä, miten lyhyessäkin ajassa voidaan saada aikaan suuri muutos.

Oulun teatteri on osoittanut, että teatteria voidaan kehittää pandemiasta, rahoituskriisistä, yt-neuvotteluista tai myrskyssä irronneesta katosta huolimatta. Kahden vuoden aikana Oulun teatteri on kehittänyt taiteellista ohjelmistoaan, teatterin tekemisen tapoja sekä taiteellisen työn johtamisen periaatteita. Hyvään johtamiseen ja hyvinvoivaan työyhteisöön panostaminen näkyy myös ulospäin. Yksittäisenä kehittämistekona raati nosti esiin yksiosaisen työpäivän käyttöönottokokeilun, jonka voidaan nähdä jopa mullistavan teatterikentän käytäntöjä. Oulun teatterin harkittu ohjelmisto, yhteisölliset projektit sekä uudet toimintamallit ja yhteistyökumppanit tekevät teatterista mielenkiintoisen ja antavat aktiivisen ja eteenpäin menevän vaikutelman. Paikallisuus ja pohjoinen ulottuvuus on huomioitu toiminnassa hienosti ja oululaiset on osallistettu mukaan toimintaan. Teatterin henkistä toimintaympäristöä on onnistuttu laajentamaan. Raati kannustaa  jatkamaan hienosti alkanutta kehittämistyötä”, perusteluissa sanotaan.

Oulun teatteri onkin kehittänyt toimintaansa Lehmuskallion ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilasen johdolla voimakkaasti viime vuosina.

”Olemme edistäneet muun muassa yhteiskunnallisten muutosten huomioimista toiminnassamme ja kehittäneet taiteellista työskentelyä, talouden ennakointia ja tuotannon prosesseja. Tämän lisäksi keskiössä on ollut suhde katsojaan: kuinka kohtaamme katsojamme korona-ajan jälkeen ja toisaalta miten erottaudumme lisääntyvän vapaa-ajan tarjonnan viidakossa”, Moilanen toteaa ja jatkaa:

”Kaikessa työssä korostuu teatterin ydin eli kohtaaminen ja yhdessä kokeminen. Teatterisalin tarjoama maailma keskittymisen ja elämysten kokemisen paikkana on yhä edelleen merkityksellinen taidekokemusten, hyvinvoinnin, yhteenkuuluvuuden ja rakentavan dialogin vahvistaja.”

Vuoden Teatterin valitsee kirjailija Juha Itkonen ja voittaja selviää maaliskuussa

Kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen valitsee finalisteista voittajan. Vuoden Teatteri 2023 -palkinnon voittaja julkaistaan ja palkinto jaetaan Maailman teatteripäivänä maanantaina 27.3. Helsingissä pidettävässä Thalia-juhlassa.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa vuodesta 1996 lähtien. Palkinnon kriteereitä uudistettiin vuonna 2022 vastaamaan esittävän taiteen organisaatioiden toimintaa ja kiinnittämällä huomiota muun muassa korona-ajan jälkeisiin haasteisiin.

Noin kahdestakymmenestä ehdokkaasta finalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat Suomen Teatterit ry:n hallituksen jäsenet, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas ja Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi sekä Suomen Teatterinjohtajaliiton hallituksen jäsen, Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.

Suomen Teatterit ry palkitsee Vuoden Teatteri 2023 -palkinnolla suomalaisen vakiintuneen esittävän taiteen organisaation, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon.

Suomen teatterit kertoo, että ehdotuksia Vuoden Teatteriksi tuli ilahduttavan runsaasti ja monet hakijoista täyttivät uudistetut kriteerit. Finalistit valinneen raadin mukaan kaikki kolme valittua ehdokasta panostavat hyvinvoivaan työyhteisöön sekä kehittävät määrätietoisesti ja kokonaisvaltaisesti toimintaansa.