Oulun teatteri ja sen ympäristö ylhäältä

Teatterin ydin säilynyt läpi Oulun teatterin historian

Julkaisemme blogissa toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilasen puheen, jonka hän piti Oulun teatterin 91-vuotisjuhlassa lauantaina 27. elokuuta 2022.

Eeva Kauppinen kirjoitti sunnuntaina 21.9. Kalevassa kattavan historiakatsauksen teatterista ja sen syntyvaiheista. Eevan sanoin: ”Oululaisella teatterilla on elävät ja kimurantit juuret. Innokasta teatteritoimintaa löytyi Oulusta jo ainakin 1890-luvulta saakka.”

On totta, että on vaikea määritellä yksiselitteistä ajankohtaa, jolloin Oulun teatteri olisi syntynyt. Erilaisia alkuja oli erityisesti vuosituhannen vaihteen tienoilla useita ja niitä värittivät erilaiset aatteet. Vuonna 1931 käynnistyneen Oulun Näyttämön työhön sitoutuivat niin työväki kuin porvaritkin, ja tästä käynnistyi yksi selkeästi määriteltävä teatterin alku.

Oulun Näyttämön alkajaisjuhlaa vietettiin 20.9.1931. Teatterissa oli tuolloin johtajan lisäksi kaksi vakituista näyttelijää. Tänä päivänä taiteelliseen ensembleemme kuuluu yhteensä 26 henkilöä Alma Lehmuskallio mukaan lukien.

Teatteri toiminta siirtyi Oulun kaupungintalon juhlasaliin vuonna 1944, kun silloinen Oulun työväen näyttämötila tuhoutui jatkosodassa. Teatteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja tämä toi mukanaan pysyvyyden ja taloudellisen turvan. Kunnallistaminen takasi myös oululaiseen politiikkaan yhden uuden värikkään keskustelun aiheen.

Tämän arkkitehtipariskunta Marjatta ja Martti Jaatisen suunnitteleman teatteritalon ovet avattiin yleisölle syksyllä 1972. Talo tuli lehtitietojen mukaan suunniteltua edullisemmaksi ja sen arvo oli noin 14 miljoonaa markkaa ilman kalusteita. Talo oli moderni ja sen tekniikka aikaansa edellä.

Teatteri on intohimolaji

Teatterin ydin eli tavoite tehdä korkeatasoista teatteritaidetta on säilynyt samana läpi Oulun teatterin historian. Tekemisen tavat ovat osin muuttuneet ja teknologia kehittänyt muun muassa valo- ja äänisuunnittelua. Tähän päivään tultaessa on myös luovuttu teatterille ominaisesta hierarkiasta eikä enää esimerkiksi niiata korkea-arvoisille tekijöille heidän tullessa vastaan käytävällä. Vielä 80-luvulla arvostetuille vanhoille näyttelijöille avattiin näyttämöä reunustava musta verho, jotta he pystyivät siirtymään näyttämölle näyttelemään. Kerran näytelmässä Bernarda Alban talo näyttämöhenkilö oli myöhässä, joten koko näytelmän aloitus myöhästyi, koska näyttelijä odotti verhon avaajaa. Nykyään näyttelijät löytävät tiensä lavalle aivan itse.

Teatteri yhtiöitettiin vuoden 2012 alusta alkaen. Yhtiöittäminen tuonut teatterille mahdollisuuden toimia itsenäisesti, mutta se on myös lisännyt vastuuta. Teatterilla on yleisesti tuhatvuotinen historia ja Oulun teatterilla yli 90-vuotinen historia. Se luo arvokkaan ja vakaan taustan kehittämiselle ja sisällön esille nostamiselle tämän ajan keinoin. Teatteri on intohimolaji, mutta ennen kaikkea se on merkittävä luovien alojen työllistäjä erityisesti tällä pohjoisella alueella, jossa taiteen tekijöiden on vaikea työllistyä. Kulttuurin ekosysteemissä suuret toimijat luovat kivijalkaa ja tukevat korkealaatuista ja monipuolista tarjontaa.

Olen työskennellyt Oulun teatterissa nyt kaksi vuotta ja täytyy myöntää, että ne ovat olleet haastavia. Tässäkin asiassa voin kuitenkin katsoa historiaan ja todeta, kuten johtaja Maarit Pyökäri omana johtaja-aikanaan lehtiartikkelissa: ”Olen hyvin hämmästynyt, että olen näin innostunut.” Oulun teatterin tulevaisuus näyttää ulkoisista vaikeuksista huolimatta hyvältä ja työlle asetetut mittarit kertovat onnistumisesta. Teatterissa on hyvä henki ja panostamme työhyvinvointiin pitkällä tähtäimellä. Sadetta pitävän uuden katon alla on turvallista olla.

Teatteri rikastuttaa kaupunkikulttuuria

Yhä edelleen teatterin ydin on korkeatasoisessa taiteessa, kohtaamisessa, yhteyden luomisessa sekä merkityksen synnyttämisessä yhdessä. Teatteri haastaa katsojia ajattelemaan, keskustelemaan, arvioimaan omaa identiteettiään sekä maailmaa. Se tukee hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta. Se palvelee erilaisia yleisöjä ja rikastuttaa kaupunkikulttuuria.  Juhlaviikkoa varten selaamissani lehtileikkeissä vahvistui, että teatterissa ihmisiä kiinnostavat taide, rakennus, näyttelijät, ohjelmisto ja luovan työn tekeminen.

Näiden yli 90 vuoden aikana Oulun teatteri on kasvanut kahden näyttelijän talosta noin 140 henkeä työllistäväksi ammattiteatteriksi. Luku sisältää vakituisen henkilökunnan lisäksi osa-aikaiset työntekijät sekä talossamme vuosittain vierailevat taiteilijat. Olemme Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri ja Oulun kaupungin suurin taideorganisaatio.

Talon jokaisella osastolla on korkea ammattitaito ja myös ammattiylpeys. Olemme teatterin tekijöitä aikana, jolloin ihmiset tarvitsevat yhä kipeämmin inhimillistä kohtaamista ja keskittymistä ilman digilaitteita. Teatteri on joukkuelaji. Kokonaistaideteoksen syntyminen vaatii useaosaisen palapelin täydellistä paikalleen loksahtamista. Tässä lajissa menestyminen vaatii myös, että te hyvä yleisö joukkueen tärkeänä osana olette kanssamme rakentamassa tätä tarinaa.

Hyvät ystävät, tänä syksynä juhlimme Oulun teatterin historiaa, tulevaisuutta, teatteritaloa ja ennen kaikkea teatterin tekijöitä. Kiitos, että juhlitte kanssamme!

Anu-Maarit Moilanen
Oulun teatterin toimitusjohtaja