Viisi kysymystä konkarille – Anna Maria Luonuansuu

Oulun teatteri on työpaikka, jossa viihdytään hyvin ja työurat ovat usein pitkiä. Juhlavuoden kunniaksi jututimme Oulun teatterin konkareita, jotka ovat työskennelleet oululaisen teatterin parissa yli 20 vuotta.

Ensimmäisenä vuorossa on teatterikuraattori Anna Maria Luonuansuu, jolla tulee tänä vuonna 30 vuotta täyteen Oulun teatterissa.

Millaista työskentely oli Oulun teatterissa alkuvuosinasi?

Oli ihanaa päästä teatteriin töihin, kokemaan ja näkemään taustalta teatterin tekemistä. Tein erilaisia toimistotöitä vuodesta 1992 lähtien ja vuonna 2000 minut vakinaistettiin teatterisihteerin nimikkeellä, pääpainona uudessa toimessa oli kouluyhteistyön kehittäminen.

Mikä näytelmä vuosien varrelta on jäänyt mieleen ja miksi?

Jerusalemin tanssi 90-luvun alussa. Se oli todella vaikuttava näytelmä suurella näyttämöllä. Lasten ja koko perheen näytelmät ovat lähellä sydäntäni. Varsinkin suurella näyttämöllä on mahdollista toteuttaa esittäjien sekä puvustuksen ja lavastuksen luovuuden ilotulitusta: muun muassa Lumikki ja 7 kääpiötä, Peukaloisen retket, Mestaritontun seikkailut, viimeisimpänä Kaboom ja kuvittelun voima. Tällä hetkellä Billy Elliot! Remontin aikana Teatrialla esitys Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä oli hieno toteutus: koko teos oli rakennettu näyttämöksi entiseen Atrian pakkaushalliin. Esitystä tultiin katsomaan Pajalasta asti linja-autolasteittain.

Mikä Oulun teatterissa on parasta?

Ammattitaitoinen henkilökunta, kaikki tekevät yhdessä töitä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Tietenkin upea teatteritalo, josta oululaisina voimme olla ylpeitä.

Mieleenpainuvin sattumus?

Näyttämöllä tapahtuu enemmänkin yllätyksiä, sieltä löytyy varmaan mehukkaita tarinoita. Taustalla teemme parhaamme, että kaikki sujuu. Puhelinkeskusteluista muistan mukavan kyselyn, kun henkilö tiedusteli lippuja oopperaan Italiatar allergiassa. Oopperan nimi on Italiatar Algeriassa.

Mikä työssäsi on sellaista, mikä ei näy suurelle yleisölle?

Suurin osa työstäni on sellaista, mikä ei näy suurelle yleisölle. Toteutan yhteistyötä päiväkoti-ikäisistä ikäihmisiin: kutsun koeyleisöjä näytelmien harjoituksiin, olen mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa erilaisia tilaisuuksia teatterilla ja teatterin ulkopuolella, hoidan yhteyksiä päiväkoteihin ja oppilaitoksiin; meillä on vuosittain kummipäiväkoti sekä pitkäaikaiset kummikoulut Myllytulli ja OSYK:n lukio.

Koen myös tärkeäksi yhteistyön muiden kulttuurilaitosten kanssa, kun kehitämme yhdessä tapoja avata taidelaitosten ovia kaikille. Kuulun muun muassa Oulun lastenkulttuuritiimiin, jossa on mukana kulttuuritoimijoiden lisäksi myös esimerkiksi edustajia koulu- ja varhaiskasvatuksesta.