Oulun teatteri juhlii yli 90-vuotista historiaansa ja 50-vuotista teatteritaloa

Vuonna 2022 Oulun teatteri viettää vuonna 1972 valmistuneen teatteritalon 50-vuotisjuhlia ja koronan vuoksi siirtynyttä Oulun teatterin 90-vuotisjuhlaa sekä kutsuu kaikki oululaiset mukaan juhliin. Juhlaviikolla 24.–27. elokuuta teatteri on täynnä ilmaistapahtumia, ohjelmaa, yhteistä tekemistä ja näytelmiä.

Keskiviikkona 24.8. vietetään Alkajaisjuhlaa, jossa avataan talon historiaa ja ovet teatterin eri osastoille, torstaina 25.8. juodaan iltapäiväkahvit Tuula Väänäsen ja Aki Pelkosen kanssa sekä kuullaan heidän näyttelijäuristaan Oulun teatterissa, perjantaina 26.8. keskustellaan PikiTalkissa Patriarkka-näytelmän hengessä siitä, kuka yhteiskunnassa määrää ja lauantaina 27.8. juhlitaan Patriarkan ensi-iltaa. Torstaista lauantaihin nautitaan lisäksi tietenkin teatterista kolmen näytelmän verran.

”Oma kohta kolmen vuoden työurani teatterin taiteellisena johtajana tuntuu minikääpiöltä verrattuna sekä vuosijuhliin että monen työntekijämme valtavan pitkiin työuriin rakkaassa teatterissamme. Meillä on ihanan tanakat hartiat, joilta kurkottaa kohti tulevia, yhä monimuotoisempia taidetapahtumia. Tuntuu vieläkin erityiseltä päästä avaamaan taloa yleisölle ja juhlimaan yhdessä eristäytymisen ajan hellitettyä”, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio summaa.

Värikäs historia kahden näyttelijän teatterista yli sata henkeä työllistäväksi Pohjois-Suomen suurimmaksi ammattiteatteriksi

Teatterilla on vahva historia kaupungin sydämenä, teatteritaiteen edistäjänä, mutta myös kohujen keskipisteenä.

Oulun teatteri aloitti toimintansa vuonna 1931 harrastajateatterina ja toimi tuolloin Työväentalolla nimellä Oulun Näyttämö. Avajaisjuhlia vietettiin 20.9.1931. Vuonna 1944 teatteritila tuhoutui pommituksissa ja toiminta siirtyi kaupungintalon juhlasaliin. Vuonna 1951 teatterin nimi vaihdettiin Oulun Teatteriksi ja vuonna 1965 teatteri kunnallistettiin. Syntyi Oulun kaupunginteatteri.

Omasta teatteritalosta haaveiltiin Oulussa pitkään ja Oulun kaupunginvaltuusto päätti järjestää kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen suunnittelukilpailun, jonka voittajaksi julistettiin vuonna 1965 Marjatta ja Martti Jaatinen. Teatteritalon perustustyöt käynnistyivät vuonna 1969 ja talo valmistui kesällä 1972.

Uuden teatteritalon avajaisjuhlaviikkoa vietettiin 13.–23.9.1972 ja avajaisnäytelmänä nähtiin teatterinjohtaja Paavo Liskin ohjaama Kalevala syyskuun 16. päivä vuonna 1972. Unkarilaisen Karoly Kazimirin sovittamaa Kalevalaa esitettiin lopulta yhteensä 143 kertaa, ja se onkin yksi talon historian esitetyimmistä teoksista.

”Olemme kasvaneet 90 vuodessa kahden näyttelijän teatterista yli sata henkeä työllistäväksi Pohjois-Suomen suurimmaksi ammattiteatteriksi. Tänä päivänä historia on työssämme läsnä, mutta samanaikaisesti luomme tulevaisuutta ja kehitämme toimintaamme. Lämpimästi tervetuloa kaikkien teatteriin viihtymään ja kokemaan yhdessä!”, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen toivottaa.

Juhlaviikon ohjelma

Juhlaviikon näytöksiin juhlaviikon kunniaksi edullisemmat hinnat! Ei koske Patriarkan ensi-iltaa 27.8. eikä jo ostettuja lippuja. Juhlaviikon näytösten liput vain Oulun teatterin myyntipalvelusta.

KESKIVIIKKO 24.8. 

Klo 15 Alkajaisjuhla
Suuren näyttämön lämpiö ja koko talo
Juhlaviikon avaus, hauskoja tarinoita Oulun teatterin historiasta, taidetta, Päivi Laajalan puheenvuoro, teatterikierros, ilmapalloja ja 500:lle ensimmäiselle kakkukahvit.

TORSTAI 25.8. 

Klo 16.30 Iltapäiväkahvit Tuulan ja Akin kanssa
Suuren näyttämön lämpiö
Näyttelijät Tuula Väänänen ja Aki Pelkonen kertovat teatterin tekemisestä ja sen merkityksestä sekä vaiheistaan Oulun teatterissa. Minna Koivunen haastattelee.

Klo 19 Yksi askel eteenpäin
Vinttikamari, 10 euroa (norm. 15 euroa)
Heta Haanperän ohjaaman produktion ennakkonäytös.

PERJANTAI 26.8. 

Klo 16 PikiTalk – Täällä määrään minä! Sopivatko suuret ikäluokat ja sannamarinit samaan pöytään?
Pikisali
Illan aikana nähdään otteita Patriarkka-näytelmästä. Keskustelemassa ovat pitkän uran politiikassa tehnyt Liisa Jaakonsaari, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä, näytelmäkirjailija Juha Jokela ja ohjaaja Sakari Hokkanen. PikiTalkin vetävät Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

klo 19 Yksi askel eteenpäin
Vinttikamari, 10 euroa (norm. 15 euroa)
Heta Haanperän ohjaaman produktion ensi-ilta.

Klo 19 Patriarkka
Suuri näyttämö, 25 euroa (norm. 38 euroa)

Sakari Hokkasen ohjaaman Patriarkan ennakkonäytös.

Klo 19 En päässyt Juliaksi
Pieni näyttämö, 20 euroa (norm. 34 euroa)
Alma Lehmuskallion ohjaama ja Tuula Väänäsen sekä Pyry Äikään tähdittämä yleisön hurmannut produktio.

LAUANTAI 27.8.  

Klo 13 En päässyt Juliaksi
Pieni näyttämö, 20 euroa (norm. 34 euroa)
Alma Lehmuskallion ohjaama ja Tuula Väänäsen sekä Pyry Äikään tähdittämä yleisön hurmannut produktio.

Klo 17 Juhlaviikon pääjuhla
Suuren näyttämön lämpiö
Kutsuvierastilaisuus

Klo 19 Patriarkka
Suuri näyttämö
Sakari Hokkasen ohjaaman Patriarkan ensi-ilta.