Elina Ylisuvannon uusi alku Oulussa toiveroolin kera

Elina Ylisuvanto on ehtinyt tehdä urallaan näyttelijänä jo monenlaista, ja Oulun teatterissa hän pääsee taas uuden äärelle elokuusta alkaen.

Näyttelijä Elina Ylisuvannolla, 39, on edessään mieluinen työvuosi ja myönteinen haaste. Hän nimittäin sijaistaa Oulun teatterissa näyttelijä Elina Korhosta elokuusta alkaen, eli hänet nähdään Billy Elliot -musikaalissa Mrs. Wilkinsonina.  

”On ihana mennä paikkaamaan Elinaa Billy Elliotiin. Se on mahtava rooli, ja odotan sitä tosi paljon. Tykkään siitä musasta hirveästi. Se on myös järkyttävän iso haaste, koska se on todella iso rooli ja siinä on pitkät biisit ja aikaa on todella vähän. Täällä olen aamun lauleskellut, ettei tarvitse hikoilla koko kesää, miten saan sen haltuun”, Ylisuvanto kuvailee haastattelussa kesän alussa. 

Ylisuvannolle Billy Elliot -musikaali on hyvin tuttu: hän on nähnyt sen niin Lontoossa, Helsingissä kuin Oulussakin. 

”Kävin katsomassa Billy Elliotin teillä maaliskuussa ja tykkäsin tosi paljon. Oli hieno energia ja kaikki tekivät hienosti yhteen. Ajattelin, että tuo olisi kiva rooli joskus tehdä. Silloin en vielä tiennyt tulostani. Pitää alla tarkkana mitä toivoo”, hän naurahtaa.  

Musikaalit ja musiikkiteatteri tulivat hänelle tutuksi Kouvolan teatterissa, jossa Kemistä kotoisin oleva Ylisuvanto työskenteli vuosina 2006–2009 ja 2011–2016. Kouvolan teatterin aikoja hän muistelee lämmöllä. 

”Siellä oli ihan mahtavaa, huippu henkilökunta ja ihana yhteismeininki. Siellä tehdään tosi laadukasta musiikkiteatteria. Se oli minulle toinen koulu varsinkin musiikkiteatterin osalta. Jos jossakin olen oppinut sitä, niin siellä.” 

Lempimusikaaliksi hän nimeää Minna Canthista kertovan Minna-musikaalin, jossa hän esitti itse Minnaa. Iso produktio on jäänyt musikaaleista hänelle hyvin mieleen. 

Draamojen tekemisestä hän pitää kuitenkin vielä enemmän, ja ne ovat hänen sydäntään lähellä. Erityisiä produktioita ovat olleet Anton Tsehovin Lokki vuonna 2008 ja Juha Luukkosen ohjaama Kymenlaakson laulu vuonna 2014. 

Näyttelijän on hyvä tietää, mitä maailmassa tapahtuu

Teatteripedagogiopintojen kautta Ylisuvanto löysi uuden kulman työhönsä ja siirtyi freelanceriksi vuonna 2016. Hän ymmärsi, että aikaa ei ole tuhlattavaksi ja halusi näyttelijäntyön ohella tehdä dokumenttiteatteria ja yleisötyötä. 

”On näyttelijälle hyväksi nähdä myös muuta maailmaa ja olla ajassa kiinni, jotta tietää mitä maailmassa tapahtuu. Koin etten ehtinyt sitä tehdä, kun olin kiinnitettynä.” 

Vapaana tekijänä hän on tehnyt dokumenttiteatteria muun muassa päihderiippuvuudesta. Yhdessä pianisti Päivi Federleyn kanssa syntynyt Juhlan jälkeen -musiikkiteatteriesitys perustui päihderiippuvaisten haastatteluihin. He kiersivät esityksellä ympäri Suomea. 

Viime vuosina Ylisuvannon töistä puolet on ollut yleisötyötä, eli teatteritaiteen viemistä uusien yleisöjen pariin ja siten sen saavutettavuuden parantamista. Hän on työskennellyt muun muassa vankien, mielenterveyskuntoutujien ja nuorten parissa. Yleisötyötä hän tulee tekemään myös Oulun teatterissa. 

Yleisötyö kiinnostaa Ylisuvantoa, koska siinä yhdistyvät ihmisten tarinat ja se, miten ihminen toimii. Tämä tematiikka häntä kiinnostaa myös näyttelemisessä. Hänelle teatterissa merkityksellistä on näyttää erilaisten ihmisten tarinoita ja puolia. Hän toivoo, että teatteritaiteessa tuotaisiin rohkeammin esille erilaisten ihmisten asioita. 

”Tehtäisiin myös uutta vielä rohkeammin kuin mitä tehdään nyt. Ehkä tehdäänkin, mutta jotenkin sitä tuotaisiin esiin, että elämää voi elää niin monella tavalla, on monenlaisia ihmistä ja kaikki voi olla allright.” 

Teatterityöhön tutustuminen alkoi Pekka Töpöhännästä 

Ylisuvannon tie teatterin pariin alkoi Kemin kaupunginteatterista. Lapsuudesta saakka esiintynyt ja laulanut Ylisuvanto muistaa sanoneensa yläasteella olleessaan isälleen, että haluaisi mennä Kemin kaupunginteatteriin iltanäyttelijäksi. 

”Isä sanoi, että soita ja kysy. Soitin ja siellä tehtiin silloin Pekka Töpöhäntää. Menin koe-esiintymiseen ja pääsin sinne. Se kokemus oli shokki, koska en ollut tanssinut ja siinä oli koreografiat ja kaikki. Mutta se meni kivasti.” 

Ensimmäinen kosketus teatterimaailmaan oli näin saatu ja Tampereen yliopiston näyttelijätyön koulutusohjelmaan ”Nätylle” hän pääsi opiskelemaan vuonna 2022. Värikäs tarina liittyy tähänkin. 

”Lukioaikana menin seurakunnalle nuoriso-ohjaajaksi töihin ja siellä tehtiin gospel-musikaali, jonka Kauppisen Hannele ohjasi. Sieltä meni porukkaa pääsykokeisin Nätylle ja satuin pääsemään. En varsinaisesti päättänyt alkaa näyttelijäksi, mutta niin vain kävi.” 

”Oulu tuntuu uudelta alulta”

Oulun teatterissa Ylisuvanto aloittaa elokuussa ja Ouluun muuttaminen koko perheen kanssa tuntuu mahtavalta. Vaikka hän aiemmin halusi irti kiinnitykseltä ja tehdä töitä vapaammin, tuleva pesti Oulussa on erilaista. 

”Tuntui tässä hetkessä mahdolliselta, hyvältä ja uudelta alulta. Oulussa saan tehdä myös yleisötyötä, mikä tuntuu hyvältä. Lisäksi Oulussa on veljen perhe ja paras ystävä sekä äiti ja isä Kemissä, joten siellä on muutakin elämään. Oulu on tuttu ja ihana kaupunki. Mahtava muuttaa sinne.” 

Hän pääsi jo tutustumaan taloon ja Oulun teatterin henkilökuntaan keväällä käydessään Peter Pan menee pieleen -näytelmän lukuharjoituksissa. 

”Kaikki vaikuttivat kivoilta ja ottivat hyvin vastaan. Turvallisin mielin ja innolla odotan tulevaa. Alma vaikutti ihan huipulta tyypiltä, kun hänet tapasin. On ihan huippua päästä näyttelemään ihmisten kanssa kenen kanssa en ole näytellyt. Itse aina kehittyy, kun tekee uusien kanssa. Ihana nähdä uusia näyttelijöitä, miten he tekevät.” 

Ylisuvannolla on oululaisille toive ensi syksyyn.  

”Toivon että jokainen katsoja yllättäisi itsensä ja tulee katsomaan sellaista juttua, josta ajattelee, että tätä en ainakaan tule katsomaan. Antaisi mahdollisuuden erilaisille tarinoille. Saattaakin tykätä ja yllättyä.” 

Näin me toivomme. Tervetuloa Ouluun, Elina! 

Elina Ylisuvanto nähdään syksyllä 2022 Billy Elliot -musikaalissa ja 12. marraskuuta 2022 ensi-iltaan tulevassa Peter Pan menee pieleen -komediassa.