Saiturin joulu

Esitykset 22.2. saakka.

Katso traileri

Dickensin rakastettu joulutarina

Charles Dickensin klassikkosatu Saiturin joulu on vakiinnuttanut paikkansa länsimaisessa jouluperinteessä. Tarinan keskeinen teema, hyvyyden voima, on tarjonnut pohdittavaa yhteiskunnallisista arvoista ja moraalisista kysymyksistä vuosisadasta toiseen ja osoittaa ajankohtaisuutensa myös Oulun teatterin versiossa. 

Klassikkotarina sukeltaa kovana liikemiehenä ja saiturina tunnetun Ebenezer Scroogen henkiseen murtumiseen. Eristäytynyt ja kylmäkiskoisesti ympärillään oleviin ihmisiin suhtautuva mies saa jouluaattona vieraakseen samanlaisen elämäntavan jakaneen yhtiökumppaninsa Marleyn, joka kuolemansa jälkeen palaa varoittamaan Scroogea hirvittävästä kohtalosta, ellei tämä murra jäätä ja löydä uusia merkityksiä elämäänsä.  

Tästä käynnistyy matka, jossa päähenkilö Scrooge kohtaa elämänsä hauraita hetkiä menneisyyden ja nykyisyyden kautta aina viimeiseen tilinpäätökseen asti.  

Matka tähän mielenmaisemaan nousee Oulun teatterin lavalle unen logiikan johdattelemana. Tiheätunnelmaiset hetket konkretisoituvat näyttämökuviksi, joissa aika ja paikka assosioituu nykymaailman vilinästä menneiden joulujen dickensiläisiin maisemiin. 

Englantilainen kirjailija Charles Dickens (1812–1870) on tunnettu viktoriaanisen ajan kirjallisuuden tuotteliaimpana hahmona. Dickensin kynä oli voimakas työkalu, joka paljasti aikakauden luokkayhteiskunnan heikkoudet. Hänen omaperäinen tyylinsä, humoristinen otteensa ja tunteikkaat kuvaukset tekivät hänen teoksistaan kiinnostavia ja ajattomia. 

Näytelmän ohjaa Heta Haanperä ja Saiturina nähdään Janne Raudaskoski. Saiturin joulu on aikuisten joulusatu, eikä sovi perheen pienemmille. 

Esitykset ja liput

Näyttelijät

Janne Raudaskoski
Pentti Korhonen
Elviira Kujala
Mirjami Kukkola
Aki Pelkonen
Annina Rokka
Henri Tuominen
Elina Ylisuvanto
Valtteri Aaltonen
Titta Toivanen
Aslak Kipinä
Elmo Kylmälä
Ilona Heikkilä
Inari Heikkilä
Onerva Heikkilä
Rasmus Kaukola
Otso Klemetti

Kuoro

Heinituuli Holopainen, Mari Klemettilä, Johanna Korhonen, Ritva Lehtiniemi-Anundi, Satu Lotvonen, Pasi Kyröläinen, Juhani Miettunen, Iisa Suonvieri, Jukka Tallgren, Lauri Tuovinen, Antti Ukura ja Markku Vaitiniemi

Työryhmä

Charles Dickens

Alkuperäisteos

Werner Anttila

Alkuperäisteoksen suomennos

Heta Haanperä

Ohjaus ja sovitus

Jonna Kuittinen

Lavastussuunnittelu

Riitta Raunio

Pukusuunnittelu

Antti Lindholm

Äänisuunnittelu

Mika Ryynänen

Valosuunnittelu

Eija Juutistenaho

Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu

Huomioi

Esityksessä käytetään teatterisavua.

Arviot

”Janne Raudaskoski solahtaa hienosti klassikkoroolin mittoihin. Raudaskosken Ebenezer Srooge on oikein uskottava antisankari hämmennyksessään ja elämänvalintojaan punnitessaan. Kaiken kilvoittelun ja huumoriksikin kääntyvän yrmyilyn lisäksi Saiturin joulu on visuaalisesti upea toteutus. Ohjaaja Heta Haanperä on yhdessä suunnittelijoiden kanssa visioinut paitsi menneen ajan idyllisiä kuvia myös kauhuelokuvamaisia näkyjä, joiden luomiseen isolla näyttämöllä on tarvittava tekniikka ja mittakaava.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 11.11.2024

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Galleria

Kommentit

  1. Maija-Liisa avatar
    Maija-Liisa

    Olen niin fiiliksessä esityksestä.
    Niin upeat lavasteet, roolien suoritukset.
    Ihmeissäni olen, miten esitys pääsi yllättämään.
    Esitys kantoi koko matkan, imin jokaisen sekunnin etten vain hukkaisi mitään.
    Tämä esitys toi niin Joulun hengen luokseni.
    Tämä on nähtävä, sitä ei pysty sanoin kuvaamaan, Kiitos.

  2. Tommi Kamunen avatar
    Tommi Kamunen

    Hei, eilisessä Saiturin joulu näytöksessä tuli aiheetin palohälytys teatterisavun takia. Tapahtuuko vastaavaa useinkin?

  3. Minna Koivunen avatar
    Minna Koivunen

    Hei Tommi, hyvin harvoin näitä meillä sattuu.

  4. Antti Hyttinen avatar
    Antti Hyttinen

    Mikäpä olisikaan näin joulun alla mukavampi mennä katsomaan kuin Saiturin joulu. Saiturin joulu on aikuisten joulusatu, mutta kyllä yhdeksän vuotiaammekin piti näkemästään ja viihtyi penkissä helposti. Aikuisiakin tarina viihdytti. Joissakin ”näky”kohtauksissa pureksittavaa on katsojalle niin paljon, että en meinannut perässä pysyä. Mitä, kuka ja missä? Aionkin mennä katsomaan uudestaan niin saan uusia oivalluksia. Kokonaisuus nousee kuitenkin niin suureksi ja mahtavaksi kaikkinensa, että tämä edellä mainittu ei haittaa.

    Lavastus on mahtava ja yllätyksellinen. Huikea äänimaailma yhdessä valojen kanssa saivat aikaan minussa kylmiä väreitä. Esimerkiksi Scroogen kodin äänimaailma oli huikea. Tunnelma oli toisessa hetkessä hyvinkin iloinen ja jouluinen kun taas toisessa hetkessä tunnelma oli kuin pimeimmästä kummituslinnasta. Eikä sovi unohtaa hienoja pukuja. Suuren näyttämön tekniikkaa käytetään isosti ja erityisen taianomainen on Jacob Marleyn haamun ilmestyminen. Myös peilin käyttö saa ilmaan maagista tähtipölyä.

    Näyttelijät ovat loistavia ja Janne Raudaskoski Ebenezer Scroogena elää hahmoaan uskottavasti ja taitavasti ynseästä lempeään. Lapsinäyttelijät ovat raikkaita ja luonnollisia isohkoissa rooleissaan.

    Vaikka iso osa kohtauksista ei edusta joulun riemua ja lempeyttä, jäi tästä kuitenkin päällimmäiseksi tunteeksi mieleen lämpö ja ilo. Joulutunnelmasta pitää paljolti huolen mainio kuoro perinteisine englantilaisine joululauluineen. Loppukohtaukset ovat täynnä hyvää mieltä. Mieli ihan herkistyi lopun koskettavuudesta.

    Heta Haanperä on jälleen kerran ryhmineen luonut kiitettävän tason luomuksen Oulun teatterin näyttämölle. Tästä teoksesta ei puutu teatterin taikaa, maagista tähtipölyä eikä taitoa.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *