Perillä – Destination – الوصول إلى

Ensi-ilta 23.4.2025

Katso traileri

Koskettava tarina pienistä ja suurista elämänmuutoksista

Me kaikki kaipaamme turvapaikkaa – seiniä, jotka suojaavat tuulelta ja pakkaselta, mutta ennen kaikkea meille rakkaita ihmisiä, jotka tekevät turvapaikasta kodin.  Elämä on kuitenkin liikettä, ja joskus remonttimiehen leka iskeytyy toden teolla seinään ja muutoksen voima ravistelee pientä ihmistä perustuksia myöten.  

Perillä – Destination – الوصول إلى sijoittuu tavalliseen suomalaiseen kerrostaloon, jonka seinien sisällä asukkaat käyvät parin viikon aikana läpi pieniä ja suuria elämänmuutoksia. Tutut kuviot menevät uusiksi, kun nuori mies muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen, perheen ainoa lapsi muuttaa kotoa, puolisosta kuoriutuu esiin uusia puolia ja seinät alkavat murentua kotiinsa linnoittautuneen ympäriltä. 

”Musta tuntuu, että mä katoan johonkin. Voitko ottaa mua kädestä?” 

Perillä on uusi kotimainen näytelmä monikielisestä ja monikulttuurisesta Suomesta. Näytelmässä puhutaan useita kieliä seinien sisä- ja ulkopuolilla, aivan niin kuin useimmissa ihmisolentojen asuttamissa kerrostaloissa tänä päivänä.   

Elämä on liikettä – se sysää meidät liikkeelle ja kehottaa tarttumaan hetkeen. Joskus elämä vaatii jättämään sen, mikä on tuttua ja turvallista. Juuri kun kuvittelimme päässeemme perille, tuuli alkaa puhaltaa uudelleen ja pakottaa meidät jatkamaan matkaa. Esityksessämme jokainen hahmo joutuu ottamaan askeleen kohti jotain henkilökohtaista – kohti omaa tilaa ja omia vastauksiaan”, ohjaaja Heta Haanperä kertoo. 

Esityskielet ovat suomi, englanti, arabia ja esitys tekstitetään englanniksi ja selkosuomeksi.

Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella Oulun teatterissa on käynnistynyt suuren näyttämön monimuotoistamiseen tähtäävä kolmivuotinen hanke, joka kehittää pohjoisessa suurelle yleisölle esitettäviä sisältöjä, laajentaa yleisöpohjaa ja kehittää teatterin kansainvälistä osaamista. Hanke toteutetaan kuuden suuren näyttämön produktion sekä sisäisen kehitystyön kautta. Perillä – Destination on yksi näistä produktioista. 

Tekstitys

Esitys on tekstitetty englanniksi ja selkosuomeksi maksuttoman Subtitle Mobile -sovelluksen kautta. Lataa sovellus App Storesta tai Google Playsta puhelimeesi ennen teatterille tuloa. Esityskohtainen koodi syötetään sovellukseen ennen esitystä. Perillä-näytelmän koodi on FQJN.

Varmista, että puhelimessasi on tarpeeksi akkua ja että se on äänettömässä tilassa. Avaa sovellus ja paina Aloita. Syötä koodi FQJN ja valitse tekstityskieli (englanti tai selkosuomi). Tekstitys käynnistyy, kun esitys alkaa. Jos sinulla ei ole käytössä älypuhelinta, voit lainata puhelinta (rajoitettu määrä) virastomestareilta.

Esitykset ja liput

Tekijät

Näyttelijät

Henri Halkola
Mirjami Kukkola
Aki Pelkonen
Merja Pietilä
Youssef Asad Alkhatib
Moe Mustafa
Nea Ikni
Olli Seikkula
muusikko

Avustajat  

Benita Umuhoza, Mohadeseh Alizadeh, Jan Schwenzer, Marcell Rotan, Stefan Vehkaperä, Tuukka Suhonen, Ilona Kenttälä, Kiira Karvonen, Eliel Alasalmi, Heli Lipponen, Oosa Laurila, Susanne Vänttilä, Tuike Lahtela, Roosa Ohtonen, Solja Paajanen, Venla Mustajärvi 

Arviot  

”Perillä on symppis ja tärkeä teatteritapaus. Kirjoittajakumppanuus Jukka Heinäsen ja Moe Mustafan välillä on idättänyt ajankohtaisen sosiaalisen sipulin ja valmistanut arabialaisen maqluba-keikausannoksen, jossa riittää makusteltavaa ja sulateltavaa. Vihdoinkin myös maahanmuuttajien äänet tulevat kuuluviin uutuusnäytelmän arjessa ja tähän arktiseen maahan syystä tai toisesta muuttaneiden tarinat rinnakkaisena nykyajan ”tavallisuutena” esiin myös pohjoisessa.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 25.4.2025

Työryhmä

Jukka Heinänen ja Moe Mustafa

Käsikirjoitus

Heta Haanperä

Ohjaus

Alisha Davidow ja Karoliina Koiso-Kanttila

Lavastussuunnittelu

Karoliina Koiso-Kanttila

Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu

Elina Romppainen

Valosuunnittelu

Rauno Paananen

Äänisuunnittelu

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Galleria

Kommentit

  1. Antti Hyttinen avatar
    Antti Hyttinen

    Etnisen ruoan huumaava tuoksu valtaa ainakin suuren näyttämön katsomon ensimmäisen rivin. Perillä näytelmässä puhutaan suomea, englantia ja arabiaa eivätkä kuulutuksetkaan tule pelkällä suomen kielellä. Kansainvälinen meininki. Jälleen kerran Oulun teatterissa ollaan uudenlaisen teatteriesityksen äärellä.

    Esityksessä seurataan tavallisen suomalaisen kerrostalon asukkaiden elämää. Näytelmän kaikki henkilöt ovat jonkin uuden elämän muutoksen äärellä. Esitys on kuin kudelma pieniä kohtauksia näiden asukkaiden elämästä.

    Pyörivä näyttämö on loistava tämän tarinan kerrontaan ja visuaalisuus on täydellisen nappiin hiottu. Pyörönäyttämö antaa oivallisesti ja helposti tilanteiden ja paikkojen vaihtua. Ja pidin myös paljon, että käytettiin runsaasti eri tasoja lavastuksessa. Alussa koti oli ylhäällä, ja myöhemmin sama koti nähtiinkin alhaalla. Samaan aikaan nähtiin näyttelijöitä eri tasoissa. Hienoa. Kohtaukset olivat myös enimmäkseen aika lyhyitä ja näin ollen pyörö pyöri usein. Esitys soljui letkeästi kaikkine vaihtoineen eteenpäin. Äänimaailma osaltaan hienosti loi kerrostalomaista maailmaa.

    Tuntuu tärkeältä, että tämä näytelmä on tehty. Tässä käsitellään ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan, suvaitsevaisuutta, kohtaamisia. Toisia autetaan, kuunnellaan. Tässä ajassa, kun joka puolella maailmassa on synkkyyttä, tarvitsemme nimenomaan empatiaa, toisen hyväksymistä sellaisena kuin on. Yhteenkuuluvuuden tunnetta.

    Perillä on myös todella hyvin näytelty. Vierailevat näyttelijät Youssef Asad Alkhatib, Moe Mustafa ja Nea Ikni tekevät varsin raikkaat suoritukset. Monin paikoin myös erittäin hauskat. Merja Pietilä hössöttää herkullisesti äidin roolissa. Kohtaus missä tyttären kaverit ovat kylässä ja mukaan tulee vielä Wolt-kuski, on esityksen hauskin. Enpä muista milloin viimeksi yleisö on nauranut niin paljon kuin nyt siinä kohtauksessa. Ja naurua kuultiin kyllä pitkin esitystä muutenkin. Jukka Heinäsen ja Moe Mustafan kirjoittama teksti on siis hauskaa, mutta paikoin myös koskettavaa. Aki Pelkonen on järisyttävän onnistunut roolissaan pelien maailmaan koukkuun jääneenä poikana. Mirjami Kukkola rakentaa osuvasti ja sydäntä särkevästi roolinsa pojan äitinä yrittäessään saada poikaan jonkinlaista uutta väriä ja elämää. Henri Halkola remppamiehenä tarjoilee rauhallisella ja symppiksellä olemuksellaan monta hienoa hetkeä. Muusikko Olli Seikkula virittää ja värittää kohtauksia soitollaan juuri oikeissa kohdissa. Avustajajoukko luo oikeat puitteet mainiosti eri kohtauksissa.

    Tämä esitys kannattaisi jokaisen käydä katsomassa. Esitykseen saa myös halutessaan tekstityksen puhelimeensa, mutta minä en sitä kaivannut. En jäänyt mistään paitsi vaikka muutamaa arabialaista lausetta en ymmärtänytkään. Kiitos että teitte tämän.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *