Perillä – tätä Oulun teatteri tarvitsi pysyäkseen ajankohtaisena 

Miten kuvailisin Perillä-näytelmää? Se oli kuin raikas tuulahdus, jotain mitä Oulun teatteri tarvitsi ja tarvitsee edelleen pysyäkseen ajankohtaisena ja puhuakseen maailmasta, jossa elämme sekä kertoakseen vaikuttavia tarinoita menneisyydestä.  

Aikana, jolloin esittävät taiteet kärsivät ennennäkemättömistä leikkauksista, vaatii rohkeutta tuottaa jotain, mikä ei välttämättä vetoa valtavirran yleisöön niin helposti. 

Näytelmän lavasteet ovat hyvin minimalistisia, harmaita – melkein kylmiä suomalaisen kerrostalon ulkopuolia, vaikka ne kompensoidaan hahmojen lämmöllä. Jukka Heinäsen ja Moe Mustafan käsikirjoitusyhteistyö on erittäin onnistunut.

Käsikirjoituksesta on ilmeistä, että sen on kirjoittanut joku, joka tuntee ja kokee erilaisuuden. Monimuotoisuutta ei ole aina helppoa käsitellä, ja siinä voi mennä pahasti pieleen. Esimerkiksi kuuluisa sitcom ”And Just Like That” epäonnistui täysin, koska se tuntui päälle liimatulta. 

Perillä – Destination esityskuva
Youssef Asad Alkhatib Waelina teki vaikutuksen Priyanka Soodiin. Kuva: Kati Leinonen.

Waelin keskustelut menivät ihon alle 

Hahmot ovat todella hyvin kirjoitettuja ja niissä on monia kerroksia. Isä, joka suorittaa isällisiä velvollisuuksiaan ja kamppailee löytääkseen paikkansa yhteiskunnassa. Teini-ikäinen, joka elää kahdessa maailmassa ja yrittää parhaansa mukaan olla hyväksyttävämpi ikätovereilleen. Nuori mies, joka kamppailee kotimaansa odotusten kanssa ja kärsii syyllisyydestä, koska on lähtenyt parempaa elämää etsimään.

He voisivat olla keitä tahansa, missä tahansa, eivät vain Suomessa. He kamppailevat yhteiskunnan odotusten kanssa, eivätkä elä elämää, joka tuntuisi rehelliseltä ja aidolta. 

Youssef Asad Alkhatibin koskettavat keskustelut Waelin roolissa menivät ihon alle. Suosikkikohtaukseni oli viimeinen kohtaus, jossa kaksi hahmoa, jotka eivät voisi olla kauempana toisistaan, kohtaavat ja tapahtuu jotain odottamatonta. Toivon, että tulee osa kaksi, jossa Waelin ja Oton suhde kehittyy ystävyydeksi. 

En kutsuisi näytelmää monimuotoisuuden ja etnisten suhteiden edistämisen julistukseksi, mutta mielestäni se on askel eteenpäin ja oikeaan suuntaan. En malta odottaa lisää tämän kaltaisia tuotantoja, jotka näyttävät monimuotoisen maailman, jossa elämme, mutta hyvin lämpimällä katseella. 

Priyanka Sood 
Näyttämöraati  

Näyttämöraati on Oulun teatterin kokoama, riippumaton joukko mielenkiintoisia oululaisia, jotka kertovat omin sanoin teatterikokemuksistaan eri kanavissa. Teatteri haluaa lisätä puhetta taiteen kokemisesta rennolla otteella.