Nälkävuosi ennakkomarkkinointikuva

Nälkävuosi

Ensi-ilta 8.4.2025

Katso traileri

Visiönääristä selviytymistä dystooppisessa lähitulevaisuudessa 

Eletään vuotta 20X6 ja Suomessa on puhjennut ensimmäinen kansallinen vesikriisi, kun kyberhyökkäys on saastuttanut kaiken pohjaveden. Seuraa suurin nälänhätä sitten 1800-luvun suurten nälkävuosien. Kriisissä yhteiskunta jakautuu yhä raadollisemmin voittajiin ja häviäjiin.  

Kodin luhistuessa Marjan ja hänen lastensa on lähdettävä vimmaiselle retkelle, jossa hätä ja haavekuvat kerrostuvat. Spekulatiivinen sci-fi-tarina tempaa katsojan mukaansa julman kauniiseen maailmaan, jossa ihmiset, köyhistä selviytyjistä vaikutusvaltaisiin ja etuoikeutettuihin, taistelevat eloonjäämisestä äärimmäisissä olosuhteissa. Vaikka puute ja kylmyys koettelevat, ihmiset löytävät voimaa toisistaan. 

Nälkävuosi on eeppinen ja ihon alle menevä teos elämänhalusta, rakenteiden hauraudesta, yhteiskunnallisesta epätasa-arvoisuudesta ja kamppailun tarpeellisuudesta. Teos perustuu Aki Ollikaisen vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Sen sovittaa ja ohjaa Oulun teatteriin Oxi Koskelainen.  

Teoksen maailma rakentuu Oulun teatterissa ennennäkemättömillä keinoilla. Syvyysvaikutelmaltaan pitkälle viety lavastus ja siihen projisoidut visuaalit luovat pienestä näyttämöstä lumoavan ja futuristisen tilan. Työryhmä luo immersoivan kokonaistaideteoksen, joka ammentaa inspiraationsa muun muassa videopelimaailmasta, käsitetaiteesta ja populaarikulttuurista. 

Aki Ollikaisen Nälkävuosi on vuonna 2012 julkaistu esikoisromaani, joka sai ilmestyessään laajasti kiitosta kriitikoilta ja lukijoilta. Kirja on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Finlandia-palkintoehdokkuuden vuonna 2012 sekä Man Booker International -palkintoehdokkuuden englanninkielisellä käännöksellään White Hunger vuonna 2016.  

Produktioon liittyy uusien teknologioiden kehittämiseen liittyvä Acute-hanke, jonka yhteydessä tarkastellaan muun muassa lavastuksen digitaalisia mahdollisuuksia sekä animaatioiden ja visuaalien käyttöä osana esityksen visuaalista suunnittelua.  

Ohjaaja

Oulusta kotoisin oleva Oxi Koskelainen valmistui ohjaajaksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008. Koskelainen oli yksi Ylioppilasteatterin kollektiivimuotoisen johtoryhmän taiteellisista vastaavista vuosina 2010–2013. Sen jälkeen Koskelainen on tehnyt dramaturgi-ohjaajana kiitettyjä töitä muun muassa Kiasma-teatteriin, Baltic Circle -festivaalille, Ylen Radioteatteriin sekä Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteattereihin.  

Ouluun hän on toteuttanut aikaisemmin muun muassa Oulun juhlaviikoilla vuonna 2014 nähdyn, Miki Liukkosen käsikirjoittaman Tornado-esityksen ja vuonna 2017 Välivainion Tukikohdassa esitetyn, oululaisen runouden historiaa käsitelleen Raivon historia -esityksen. 

Koskelainen kulkee näkemyksellisenä linkkinä laitosteatterimaailman, visuaalisten taiteiden ja esitystaiteen välimaastossa. Nälkävuosi on Koskelaisen ensimmäinen ohjaus Oulun teatterissa.  

Esitykset ja liput

Huomioi

Esitys sisältää kovaäänistä musiikkia, voimakkaita valoja ja teatterisavua. 

Tekijät

Näyttelijät

Valtteri Aaltonen
Annika Aapalahti
Jaana Kahra
Pentti Korhonen
Elviira Kujala
Timo Pesonen
Annina Rokka
Anne Syysmaa
Titta Toivanen
Henri Tuominen
Tuula Väänänen
Aki Artamonova
Niko Viitala

Työryhmä

Aki Ollikainen

Alkuperäisteos

Oxi Koskelainen

Näyttämösovitus ja ohjaus

Antti Leppäniemi

Lavastussuunnittelu ja visuaalit

Autuas Ukkonen

Pukusuunnittelu

Antti Lindholm ja Oxi Koskelainen

Äänisuunnittelu

Mika Ryynänen

Valosuunnittelu

Tero Takalo

Animaatiot

Eija Juutistenaho

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu

Esitysjako

To 3.4.2025 klo 19 Aki
Ti 8.4.2025 klo 19 Aki
Pe 11.4.2025 klo 19 Niko
To 24.4.2025 klo 19 Aki
Pe 25.4. klo 13 Niko
La 26.4. klo 19 Aki
Ke 30.4.2025 klo 19 Niko
Pe 2.5.2025 klo 19 Aki
La 3.5.2025 klo 19 Niko
To 8.5.2025 klo 13 Aki
Pe 9.5.2025 klo 19 Niko
La 10.5.2025 klo 13 Niko
La 17.5.2025 klo 19 Aki
La 24.5.2025 klo 19 Niko

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Arviot

Oululaislähtöisen ohjaajan Oxi Koskelaisen näyttämösovitus Aki Ollikaisen palkitusta esikoisromaanista Nälkävuosi luo kuvitteellisen tulevaisuuskuvan, vaihtoehtomaailman, matrixin, jossa vallan on kaapannut sininen koalitio, rajat ovat kiinni ja Venäjää johtaa tsaari Nikolai III... Jos visuaalinen innovointi ja tulevaisuuden teatteri kiinnostaa, suosittelen sukellusta sekaan.– Eeva Kauppinen, Kaleva 10.4.2025

Galleria

Kommentit

  1. Antti Hyttinen avatar
    Antti Hyttinen

    Ennen esitystä oli fiilikset, että mahtaakohan tämä näyttämösovitus Nälkävuosi romaanista olla liian erikoinen ja outo. Eikä vähiten siksi, että kyse on scifi-tyylistä. Sellaisen vaikutelman sain, kun etukäteen tutustuin esityksestä julkaistuun materiaaliin. Ja olihan se kaikkea tätä. Ja vielä enemmänkin. En voi sanoa, että ymmärsin kaikkea. Materiaalia ja pureksittavaa monenkirjavine lukuisine henkilöhahmoineen ja kohtauksineen on niin paljon. Mutta kyllä todellakin ostan tämän. Kokemus kokonaisuudessaan oli niin ainutlaatuinen ja mahtava, että esitys ja sen kokeminen kokonaisuutena nousee suuremmaksi kuin se, että ymmärtääkö jokaista käännettä. Itse asiassa välillä tuntui, että tämä on nyt niin erilaista ja ”sata nolla” outoa, että se tuntui jopa huvittavalta ja sai minut mielessäni hykertelemään. Ja tosiaan en ole lukenut kirjaa. Kuitenkin punainen lanka, ydintarina sieltä löytyi. Tämä on tehty pienelle näyttämölle, mutta esitys tuntui todella suurelta jopa spektaakkelilta.

    Lavastus sinänsä on niukka, mutta projisointien, valojen yms. avulla näyttämökuva oli kuitenkin runsas. Koko pienen näyttämön tilaa, ylätasanteita ja katsomoa myöten käytettiin. Se oli hienoa. Muiden muassa senaattorin esiintulo ylätasanteella oli näyttävää seurattavaa. Katse kiinnittyi myös mielenkiintoisiin monenlaisiin pukuihin. Tämä todellakin oli kokonaistaideteos.

    Näytelmän aihe ja tekstihän on rujoa ja synkkää, mutta ei tämä pelkästään siltä tuntunut. Eikä mainioita musiikkihetkiä sovi unohtaa. Ne toivat esitykseen vaikuttavaa tunnelman nostatusta. Erityisen komea oli alkupuolen rekiajelukohtaus puhumattakaan aivan viimeisestä musiikista, mikä soi vielä loppukiitoksien päällä. Näytelmän loppu oli niin hieno ja komea. Pidin siitä, että jokainen hieno näyttelijä tuli loppukiitoksiin yksitellen näyttämön eteen aivan kuin oltaisiin oltu suuren näyttämön musikaalin loppukumarruksissa.

    Suurin osa näyttelijöistä tulkitsee useita, toinen toistaan kummallisempia hahmoja mainiosti. Kaikki näyttelijät tekevät hienoa työtä. Annika Aapalahti päähenkilönä Marjana tulkitsee tarkasti ja uskottavasti kaikki roolihenkilön tunteet. Pidin suuresti myös Aki Artamonovan vähäeleisesti, tunteella näytellystä Juhosta.

    Jälleen kerran oli mukava nähdä erilainen näyttämöteos josta varmasti riittää pureksittavaa vielä toisellekin katsomiskerralle. Kiitos, että teitte tämän. Tämä paikoitellen myös kosketti. Ja kiitos, että näytelmän kesto lähenteli kolmea tuntia. Teatterin katsomossa ei koskaan voi istua liikaa.

  2. Timo Mattila avatar
    Timo Mattila

    Nälkävuosi, Bravo!
    Olen nähnyt 1970-luvulla Turun kaupunginteatterissa Seitsemän veljestä ja vuonna 2007 Kansallisteatterissa Kristian Smedsin Tuntemattoman sotilaan. Ne ovat minulle merkittäviä teatterin uudistumisen suunnannäyttäjiä. Nyt Nälkävuosi-esityksessä oli koettavissa uudenlaista ajatusta ja suuntaa!

    Pidän kokeilevista teatteriesityksistä. Haluan yllättyä. Aihe saa olla rankka, ja esityksen pitää herättää ajattelemaan. Kaikki nämä toiveet toteutuivat.
    Nälkävuosi toi koko ajan paljon erilaisia elementtejä silmille ja korville. Visuaalisuus oli runsas ja komea. Musiikkivalinnat veivät tarinaa eteenpäin. Ote ei herpaantunut hetkeksikään. Tämän tästä oli kurottauduttava etukenoon kohti intensiivistä esitystä.

    Eturivistä näki hienosti näyttelijöiden työn. Se oli tarkkaa, hienoviritteistä, intensiivistä ja vapautunutta. Moni näytti aivan uusia puolia.
    Kertojankin merkitys oli suuri.

    Niin mielenkiintoinen kokonaisuus, että aion käydä sen kokemassa uudelleen.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *