Moninaisuuden näyttämön teos vuodelle 2025 on Hav-Anna Companyn Asetelma – ennen ja jälkeen 

Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön teos vuodelle 2025 on Asetelma – ennen ja jälkeen, joka koostuu kolmesta taidehistoriallisesti mielenkiintoisesta runsautta kuvaavasta still life -maalauksesta, kolmesta moniaistillisesta kohtaamisesta eli juhlista ja kolmesta edellisten pohjalta syntyvästä kuvasta. 

Asetelma – ennen ja jälkeen -projektin luo Hav-Anna Companyn kokoama työryhmä, joka koostuu esittävän taiteen, kuvataiteen, musiikin, viljelyn ja ravintola-alan ammattilaisista. Tekijöitä yhdistää intohimo elämisen tärkeimpiin asioihin: yhdessäoloon, hyvän ruoan jakamiseen ja oman kasvimaan hoitoon.   

Työryhmän koollekutsujat ovat teatteritaiteilija Meri Anna Hulkkonen, kuva- ja performanssitaiteilija Linda Granfors sekä muusikko ja viljelijä Kari Hulkkonen. 

”Ihmisen elämä on alituisia asetelmia. Satunnaisten asioiden ja olevaisten suhdetta toisiin. Olemme tarkkailijoita, kokijoita ja osallistujia. Inspiraatiomme tähän teokseen lähtee liikkeelle asetelmamaalausten symboliikasta ja hetkellisyydestä. Meitä kiinnostaa kuvan ehdottama aistittavuus, mutta myös se mitä kuvan ulkopuolelle jää, mitä elämä sen ympärillä on ollut ja on oleva. Mukaan valitut maalaukset edustavat eri tyylisuuntia ja aikakausia ja innoittavat erilaisiin tulkintoihin”, pohtivat Meri Anna Hulkkonen ja Linda Granfors

Asetelma – ennen ja jälkeen -projektissa yhdistyvät ihanasti perinteinen maalaustaide, sen uudelleentarkastelu ja yhteisölliset juhlat. Tekijäjoukko rönsyää moneen suuntaan, mukana on sekä kokkia, muusikkoa että kuvataiteilijaa. Lisäksi projektin osallistava puoli on mahtava, mukaan arvotut osallistujat pääsevät yhteiseen juhlaan ja ohjatusti luomaan oman moniaistillisen asetelmakuvansa”, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio perustelee valintaa. 

Valitut maalaukset sekä kohtaamisen jälkeen syntyneet uudet asetelmat ovat nähtävissä nettialustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Yleisö voi kesän 2025 aikana valita maalauksista mieleisensä asetelman ja osallistua arvontaan, jonka palkintoina on kutsut valitun maalauksen inspiroimiin tapahtumiin Oulun teatterin Vinttikamariin elokuussa 2025.  

Tapahtumia on kolme ja ne ovat moniaistillisia, immersiivisiä ja kulinaristisia juhlia, joiden muodon ja sisällön työryhmä suunnittelee tulkinnaksi asetelmamaalauksesta. Juhlan aikana kyseinen asetelma käy osallistujien avulla läpi muutoksen ja sen pohjalta tehdään uusi asetelmakuva. Yleisö osallistuu näin uuden taideteoksen syntymiseen. 

“Haluamme tarjota asetelmavalikoiman ääreen pysähtyneille mahdollisuuden astua kuvan sisään, nähdä ja kokea rajatun yli ja tulla osaksi uusia asetelmia. Taiteessa asetelmat muistuttavat meitä, että kaikki on katoavaista – siksi tahdomme juhlia hetkeä entisen ja tulevan välissä”, kuvailee Hulkkonen. 

Teos löydettiin avoimen haun kautta. Valinnan tehneeseen raatiin kuuluivat Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen ja ulkopuolisena asiantuntijana kuvataiteilija Moosa Myllykangas.  

Rajasin tällä kertaa Moninaisuuden näyttämön hakua kuvataiteen ja visuaalisen taiteen puolelle, ja oli törkeän innostavaa tutustua ehdotuksiin, jotka kurottivat teatteriin ihan muista lähtökohdista käsin. Hakijoita ei ollut valtavaa määrää, mutta taso oli korkea ja valinta kärjen kohdalla erittäin vaikea. Voi kun pystyisi toteuttamaan Moninaisuuden näyttämön vuoden eikä vain yhtä projektia!”, kertaa teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio

Asetelma ennen ja jälkeen -projekti vakuutti minut heti ja se oli oma suosikkini alusta alkaen. Asetelmat ovat maalaustaiteen historiassa näyttävässä ja isossa roolissa. Asetelmien käyttäminen uudessa kontekstissa on kiehtovaa. Monialainen ammattilaisten joukko saa varmasti aikaan hienon kokonaisuuden. Odotan innolla tätä produktiota”, Moosa Myllykangas kuvailee. 

Kuva: Cata Portin
Kuvan maalaus: Helene Schjerfbeck, Mustuvia omenoita. Kuvattu Didrichsenin taidemuseossa.