Oulun lasten teatterifestivaali ja nuorten teatterifestivaali järjestetään Oulun teatterissa viimeistä kertaa keväällä 2025.
”Joudun suurella surulla ja jokseenkin raivona ilmoittamaan, että tämän kevään festivaalit jäävät viimeisiksi festivaalien menetettyä hallituksen leikkauksista johtuen Taiteen edistämiskeskuksen erillisen rahoituksen”, kertoo teatterin ja festivaalien taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.
Hallituksen leikkaukset osuvat esittävän taiteen kenttään hyvin laajasti.
“Ei voida kuvitella, että taiteellinen toiminta jatkuu samanlaisena, jos sen arvoa ei nähdä ja sille taata tarvittavia resursseja. Leikkauksilla on konkreettista merkitystä, ja meillä se merkitys on todella valitettavasti tämä: 44 vuotta upeata lasten- ja nuortenteatterin historiaa loppuu tähän”, huokaa Lehmuskallio.
Vuoden 2025 Lasten teatterifestivaalia vietetään 9.–12. huhtikuuta Oulun teatterilla.
Ohjelmistossa ovat Teatteri Hevosenkengän Tatu ja Patu supersankareina, joka perustuu Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suosittuun lastenkirjaan, Musiikkiteatteri Kapsäkin Maukan ja Väykän hönttipäivä, joka tarjoaa lämmintä huumoria ja svengaavaa musiikkia, Tanssiteatteri Raatikon leikkimielinen revyy Veni Vidi Vitsi, Ahaa Teatterin Katri Kirkkopellon suosittuihin Molli-lastenkirjoihin perustuva Molli ja ystävyyden talo, Circo Aereon ja Race Horse Companyn fyysistä komiikkaa sekä nykysirkusta yhdistävä Etsivät, Balettikoulu Sinikellon vauhdikas toimintabaletti Robin Hood ja Oulun teatterin Merenalaista elämää -vauvateatteriesitys.
”Festivaalin ohjelmisto toteutuu hiukan totuttua pienimuotoisempana, mutta sitäkin ihanampana. Odotan innolla sitä, miten saamme pitkästä aikaa palvella myös vauvakatsojia ja heidän aikuisiaan omalla Merenalaista elämää -esityksellämme. On etuoikeus päästä saattelemaan lapsia taiteen ihmeelliseen maailmaan, ehkä ensimmäistä kertaa”, kertoo Lehmuskallio.
Lisäksi festivaalilla on joka päivä lasten oma festarilava, jossa lapset pääsevät kokeilemaan teatterin tekemistä suuren näyttämön lämpiössä. Teatterilavan yhteistyössä mukana ovat Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijat, jotka ohjaavat toimintaa festivaaleilla ja koulutuskuntayhtymä OSAOn Haukiputaan yksikön tekstiili- ja muotialan opiskelijat, jotka ovat tehneet työpajaan teatteripukuja ja lavasteita.
Festivaalin avajaisia vietetään keskiviikkona 9. huhtikuuta kello 10–12, jolloin luvassa on avajaisseremonia, nykysirkusryhmä Blind Gut Companyn esityksiä, lasten oma teatterilava ja etukäteen varattavia teatterikierroksia.
Oulun teatterin nuorten teatterifestivaalia vietetään 23.–26. huhtikuuta ja sen ohjelmisto julkaistaan 26. helmikuuta.
Suuri arvo kaikenikäisten katsojien palvelussa
Niin lasten kun nuorten teatterifestivaalit toteutetaan tänä keväänä supistetussa muodossa kooltaan pienempinä.
“Rahoitus leikattiin jo tältä vuodelta, mutta halusimme ottaa riskin ja säilyttää tämän kevään festivaalit, koska näemme suuren arvon kaikenikäisten katsojien palvelussa. Emme pysty ottamaan tulevina vuosina vastaavaa taloudellista riskiä, koska myös teatterin muusta rahoituksesta leikattiin ja uhataan leikata lisää”, Lehmuskallio avaa ja jatkaa:
“Olemme panostaneet kohta kahden vuoden ajan sekä lasten että nuorten festivaalin kehittämiseen sekä niiden taiteellisen laadun, saavutettavuuden että osallisuuden kannalta, mutta tämän kehitystyön tulosta ei koskaan meillä nähdä.”
Taiteen edistämiskeskuksen festivaaliavustuksen koko on ollut noin 40 000 euroa. Tästä summasta ei ole jäänyt senttiäkään teatterin omaan kassaan, vaan se on käytetty täysimääräisesti laadukkaiden lasten- ja nuortenteatteriesitysten ostamiseen ja Ouluun tuomiseen.
“Asia on yksinkertainen: kun tätä rahaa ei ole, emme voi myöskään esityksiä ostaa ja Ouluun tuoda. Taiteen tekijöille kuuluu maksaa korvaus tehdystä työstä, tämän pitäisi olla itsestäänselvää”, Lehmuskallio painottaa.