Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi 31.10.2024 vuoden 2025 valtionosuustiedot toimijoille, ja niiden lopputuloksena Oulun kaupungin suurilta valtionosuustoimijoilta leikataan yhteensä 258 670 euroa. Leikkaus on pysyvä ja valtio ennakoi leikkaavansa lisää taidelaitoksilta vuonna 2026.
”En pysty näkemään mitään hyvää tässä hallituksen valitsemassa kulttuurin kurjistamisen suunnassa, joka ei kuitenkaan tule lähellekään pelastamaan valtion taloutta. Päätösten taustalla on syvää ymmärtämättömyyttä taidealan vaikuttavuudesta ja arvostuksen puutetta sen toimijoita kohtaan”, summaa teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.
Oulun teatterin valtionosuus pienenee 157 481 euroa vuodelle 2025, mikä on noin 5,7 prosentin lasku. Oulu Sinfonialta leikataan 101 189 euroa, mikä tarkoittaa 6 prosentin leikkausta.
Oulun teatterissa vierailevien taiteilijoiden työsuhteita karsitaan ja uusien kantaesitysten toteuttaminen vähenee. Lisäksi Oulun teatteri menetti vastikään yli 40-vuotisen Lasten ja nuorten teatterifestivaalin vuosittaisen tuen, joka on pääsääntöisesti ollut 40 000 euroa. Festivaalit ovat täten vaarassa loppua kokonaan.
”Leikkaukset tulevat meille nyt huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Olemme juuri saaneet toiminnan pyörimään koronan jäljiltä ja säästökuurit on vedetty tiukimmilleen. Pohjois-Suomen pääkaupungissa Oulussa on kuitenkin jatkossakin tehtävä omaleimaista, kunnianhimoista ja saavutettavaa taidetta”, toteaa Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.
Taidetta mahdotonta tehdä ilman tarvittavia ihmisiä, osaamista, aikaa ja tiloja
Leikkaukset astuvat voimaan lyhyellä varoitusajalla ja käytännössä taideorganisaatioilla on jo olemassa olevia sopimussitoumuksia vuoden 2026 loppuun saakka eli toiminnan uudelleen arviointia on mahdollista tehdä aikaisintaan vuonna 2027.
Säästöjä joudutaan hakemaan nyt sieltä, mistä se ei toiminnan kannalta olisi järkevää. Oulun teatterissa uusia tuloja pyritään saamaan löytämällä esimerkiksi uusia esitysaikoja, mikä on vaarassa heikentää henkilöstön työhyvinvointia. Vuoden 2025 alussa voimaantuleva lippuja koskeva alv-kannan korotus syö mahdollisuuden kasvattaa lipputuloja.
”Taidetta on mahdotonta tehdä, jos ei siihen ole tarvittavia ihmisiä, osaamista, aikaa ja tiloja. Leikkaukset vaikeuttavat tulevaisuudessa esimerkiksi vierailevien taiteilijoiden palkkaamista, oman henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtimista, ihmisten mahdollisuuksia osallistua taidetapahtumiin sekä monimuotoisen osaamisen kehittämistä ja ostamista. Aika on kortilla jo pelkästään sen takia, että vaatimus sopeutua leikkauksiin tulee täysin kestämättömän lyhyellä aikavälillä”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.
Taidelaitokset ovat lähtökohtaisesti vaikeassa taloustilanteessa yleisen linjan mukaisten palkankorotusten ja inflaation aiheuttaman kustannusten nousun myötä. Esittävät taiteet ovat henkilöstöintensiivisiä aloja ja palkkakustannukset muodostavat yli puolet menoista.
“Myös tilamme taiteelle tulee vähentymään. kun joudumme jatkossa miettimään vaihtoehtoisia tapoja saada tuloja esimerkiksi teatterin tilavuokrauksen osalta teatterin ydintoiminnan eli taiteellisen toiminnan sijaan”, Lehmuskallio huomauttaa.
Hallituksen leikkaukset kulttuuria kohtaan uhkaavat Pohjois-Suomen suurten esittävän taiteen organisaatioita juuri kulttuuripääkaupunkivuoden alla. Pohjoisessakin täytyy olla tulevaisuudessa kulttuurilaitoksia.
”Taidepolitiikka on ajanut siihen, että Suomessa freelancereiden asuminen on pääsääntöisesti mahdollista ainoastaan Helsingissä ja Etelä-Suomessa. Vierailijoiden ja freelancereiden palkkaaminen on kallista pohjoisessa. Palkkojen lisäksi matka- ja majoituskustannukset nousevat vuosittain. Päätöksissä olisi erittäin tärkeää muistaa alueellisuus, jotta kulttuuriala pystyisi kehittymään ympäri Suomen”, Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto sanoo.