Haku Moninaisuuden näyttämölle vuodeksi 2025 on auki – painopisteenä kuvataide

Moninaisuuden näyttämö avaa Oulun teatterin Vinttikamarin vapaan kentän ammattimaisten ryhmien ja tekijöiden käyttöön kerran vuodessa avoimen haun kautta.   

Moninaisuuden näyttämö keskittyy vuonna 2025 kuvataiteen ja esittävän taiteen välimaastossa liikkuviin produktioihin tai projekteihin. Muutetaan yhdessä Vinttikamari-näyttämö galleriatilaksi ja toteutetaan sinne esimerkiksi installaatio! Teoksen toteutus- ja esitysaikaa on enintään kahdeksan viikkoa huhti-elokuun aikana 2025.  

”Moninaisuuden näyttämö on meille riemastuttava mahdollisuus liikkua eri taiteenlajien välillä. Tällä kertaa haemme leikkikaveria kuvataiteen kentältä. Kuvataiteeseen tai visuaalisiin taiteisiin perustuvat teokset usein myös välittyvät helpommin ei-suomenkieliselle kokijalle kuin esimerkiksi puhenäytelmät, jolloin Moninaisuuden näyttämön tavoite myös osaltaan täyttyy”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio  

Moninaisuuden näyttämölle voivat hakea kaikki taiteen ammattilaiset

Moninaisuuden näyttämöllä painottuvat sellaiset esittävän taiteen pienimuotoiset projektit ja produktiot, jotka pyrkivät uudistamaan esittävän taiteen kenttää sekä tekijöiden, sisältöjen että muotojen moninaisuuden kannalta. Residenssiprojektien moninaisuus voi siis koskea sekä tekijöitä että aiheita, joita nostetaan esiin tai muotoja, joissa yhdistyvät vaikkapa eri taiteenlajit.   

Vinttikamari-näyttämön olosuhteet ovat teknisesti ja tilallisesti vaatimattomat, eikä suunnitelmia kannata rakentaa monimutkaisen teknisen toteutuksen varaan. Mutta moni muu asia Oulun teatterissa on mahdollinen.  

Moninaisuuden näyttämölle voivat hakea kaikki taiteen ammattilaiset: tekijät, tekijäryhmät ja organisaatiot. Toivomme tämänvuotisessa avoimessa haussa siis ehdotuksia erityisesti ammattimaisilta visuaalisten taiteiden tekijöiltä. Valinnan tekee teatterin työryhmä taiteellisen johtajan johdolla. Raatiin kuuluu myös teatterin ulkopuolinen asiantuntija. Moninaisuuden näyttämölle ei ole asetettu taloudellisia tavoitteita.   

Moninaisuuden näyttämöllä nähtiin elokuussa 2024 Juho Sarnon, Francis Maskensin ja Timo Filip Salosen pöytätapoja tutkiva nykysirkusesitys Table with No Seating. Aikaisempia Moninaisuuden näyttämön teoksia ovat olleet vuonna 2023 Harold Hejazin videopeliesitys Adventures of Harriharri — Episode III ja vuonna 2022 tanssia, performanssia ja äänitaidetta yhdistävä Lullabies for the Weary -esitysprojekti, jonka työryhmään kuuluivat queer-äänitaiteilija Maija Holopainen, equadorilainen tanssitaiteilija ja -pedagogi Mercedes Balazero ja liike- ja esitystaiteilija Anna Olkinuora.   

Haku Moninaisuuden näyttämölle vuodeksi 2025 on auki teatterin nettisivulla 26.8.–30.9.2024. Valittu teos julkaistaan alkuvuodesta 2025. 

Read about Open Call in English here.

Läs om sökning till Mångfaldsscenen på svenska här.

Máŋggahámatvuođa lávdi davvisámegilii